Новини
21.03.2022

Близько 1,4 млн т урожаю зернових культур отримають українські с/г виробники, якщо законопроект №7178 буде ухвалено

Під час війни продовольча безпека держави набуває критичного значення. Щоб забезпечити максимальну інтенсивність сільськогосподарського виробництва в цих умовах, Верховна Рада України зареєструвала законопроєкт № 7178.

Законопроект дозволить аграріям оперативно отримати якнайповніший доступ до сільськогосподарських угідь нашої держави для успішного проведення посівної кампанії.

Чому це важливо?

Встановлені сьогодні для мирного часу процедури надання у користування земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності, є тривалими в часі, потребують ухвалення низки послідовних рішень розпорядниками земель, організації та проведення земельних аукціонів тощо.

Крім того, в умовах воєнного стану, коли Державний земельний кадастр, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень не функціонують, а також не надаються адміністративні послуги, надання земельних ділянок державної та комунальної власності сільськогосподарським товаровиробникам за звичайною процедурою фактично унеможливлене. Підготовлені для передачі у користування на земельних торгах ділянки залишаються не наданими.

У постійному користуванні державних підприємств, установ та організацій в Україні перебуває близько 724 тис. га сільськогосподарських земель, які в силу незадовільного фінансово-економічного стану значної частини цих землекористувачів, відсутності посівного матеріалу, матеріально-технічного забезпечення тощо можуть у 2022 році не використовуватися або використовуватися із низькою ефективністю.

Якими будуть результати ухвалення законопроєкту?

Ухвалення законопроекту дозволить спростити набуття прав користування на такі земельні ділянки, зокрема:

  • для цілей товарного сільськогосподарського виробництва буде надано близько 20 тис га земель комунальної власності, які були підготовлені для передачі у оренду на земельних торгах;
  • буде створено правові передумови для ведення інтенсивного сільськогосподарського виробництва на 300-400 тис га земель державної власності, які у даний момент перебувають у постійному користуванні державних підприємств Мінагрополітики, НААН України, закладів освіти тощо;
  • в результаті це дозволить забезпечити одержання у 2022 році на цих землях урожаю близько 1,4 млн тонн зернових культур.

Документ розроблений за участі експертів Офісу ефективного регулювання BRDO.

Сподіваємось на якнайшвидше ухвалення документа українським парламентом.