BRDO: Концепція приєднання до електромереж від національного регулятора – крок вперед, але потребує доопрацювання

Опублікована на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), “Концепція максимально спрощеного та прозорого порядку приєднання електроустановок (об’єктів) до електричних мереж”, хоча і передбачає низку прогресивних нововведень, містить ризики значного підвищення вартості послуги приєднання для замовників.

Експерти Офісу ефективного регулювання (BRDO) проаналізували Концепцію. В цілому, підходи, висвітлені регулятором, базуються на принципах та правилах, напрацьованих робочою групою при Комітеті ПЕК ВРУ та експертними організаціями. При цьому, низка питань, які висвітлюють методику оцінки кінцевої вартості, не розкриті в тексті Концепції. Такий підхід, на думку фахівців, не дає змоги говорити про коректність та прозорість при визначені вартості  послуги приєднання для замовників і залишає певні корупційні ризики, пов’язані з роботою монополізованого ринку приєднання до електромереж.

Ще одним недоліком Концепції від НКРЕКП, на думку експертів, є відхід від пропозицій робочої групи рішення про можливу компенсацію електропередавальною компанією  фактичних витрат замовника за приєднання на створення лінійної складової.

За підсумками аналізу, експерти зазначають, що “Концепція максимально спрощеного та прозорого порядку приєднання електроустановок (об’єктів) до електричних мереж” від НКРЕКП містить в собі ризики:

  1. Некоректного та непрозорого механізму формування кінцевої вартості приєднання до електромереж;
  2. Можливого росту вартості приєднання до електричних мереж для замовників;
  3. Посилення фінансового навантаження на бізнес.

Експерти неодноразово зверталися до НКРЕКП з проханням надати попередні розрахунки вартості у відповідності із оприлюдненою “Концепцією максимально спрощеного та прозорого порядку приєднання електроустановок (об’єктів) до електричних мереж”, однак національний регулятор ці розрахунки досі не надав.

У зв’язку з вищезазначеним, експерти BRDO, попри наявність багатьох позитивних та прогресивних моментів, не можуть підтримати запропоновану до розгляду НКРЕКП Концепцію.