Новини
02.11.2017

BRDO підтримує проект закону про приватизацію №7066

26 вересня Національна рада реформ розглянула та підтримала проект закону “Про приватизацію державного майна”, розроблений Урядом. 4 жовтня Комітет економічної політики та підприємництва ВРУ схвалив проект закону  в редакції Уряду та рекомендував його до першого читання.

Головна мета закону №7066 – чесний і прозорий продаж державного майна, який стане інструментом залучення реальних інвесторів в Україну. Інвестиційні вливання мають дати додатковий поштовх для розвитку економіки, сприяти створенню нових робочих місць, підвищити ефективність роботи підприємств, подолати корупцію. В результаті мають збільшитися надходження до бюджету, які уряд трансформує в покращення життя українців. Крім того, приватизація – це дієвий метод подолання корупції на державних підприємствах.

Перед винесенням законопроекту “Про приватизацію державного майна” на розгляд уряду вперше була проведена інвентаризація держпідприємств. Тільки центральним органам виконавчої влади належить близько 3444 держпідприємств сумарною вартістю активів 1,7 трлн грн. Приміром, у Польщі таких підприємств в 10 разів менше.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/11/Zakonoproekt-pro-pryvatyzatsiyu.-31.10.pptx”]

Законопроект №7066:

  • Прискорить і спростить процедури продажу підприємств
  • Буде скасовано класифікацію об’єктів за групами. Це спростить підготовку до продажу, зробить процедуру прозорою
  • Залишить лише 2 способи продажу – шляхом відкритого інтернет-аукціону (для малої приватизації) та аукціону з залученням інвестиційного радника (для великої приватизації). Це дозволить запобігти корупції при продажу, маніпуляцій з ціною та умовами продажу
  • Розширить коло потенційних інвесторів, відтак зростає конкуренція та фінальна ціна продажу
  • Посилить захист прав інвестора
  • Унеможливить участь у торгах осіб, пов’язаних з країною-агресором
  • Встановить єдиний прозорий алгоритм продажу великих державних об’єктів та єдину процедура продажу малих об’єктів

Після оцінки портфелів держкомпаній, було визначено 15 стратегічних підприємств, які мають залишитися в державні власності (Укрзалізниця, Укрпошта, Нафтогаз, Адміністрація морських портів тощо), 359 об’єктів визначено для передачі в концесію (об’єкти лісового господарства, аеропорти, служби автомобільних доріг), 1255 об’єктів, які не працюють, будуть реорганізовані, ліквідовані або буде завершена процедура банкрутства. Питання по 559 об’єктам, що знаходяться на анексованих територіях та в зоні АТО, будуть вирішені, коли Україна отримає контроль над тимчасово окупованими територіями