Експерт BRDO: “Спрощення порядку підключення до електромереж – це ключ до розвитку малого та середнього бізнесу”

19 липня 2016 року Офіс ефективного регулювання (BRDO) у партнерстві з Українською будівельною спільнотою провели робочу зустріч «Оптимізація процедури підключення до електромереж: конкретні кроки до пошуку узгодженого рішення енергопередавальних організацій та забудовників».

У ході заходу було презентовано концепцію приєднання до енергомереж, яка напрацьована робочою групою при комітеті ПЕК Верховної Ради України за участі регулятора, експертів, учасників ринку, народних депутатів та експертів Офісу. За результатом її обговорення учасники робочої зустрічі досягли згоди щодо компромісної позиці, яка буде спрямована на виключення можливості зловживань зі сторони монополістів, забезпечення спрощення й оптимізації процедури приєднання до електромереж з урахуванням інтересів всіх сторін.

Олексій Оржель, керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання, презентуючи Концепцію зауважив, що вона не вирішує всіх проблем, але її прийняття – це ключ до розвитку малого та середнього бізнесу. «Сьогодні для цього бізнес-сегменту питання приєднання до електричних мереж є дуже гострим, а іноді стає тим фактором, що визначає відмову від реалізації задумів. Якщо говорити про уніфіковані показники, зокрема по рейтингу Doing Business, то це строк приєднання у 263 дні та близько 10 процедур, які потрібно пройти», – зауважив він та додав, що Концепція передбачає зрозумілі та чіткі правила.

Зокрема, концепція по суті пропонує два альтернативні варіанти. Перший –  регламентована послуга обленерго з приєднання до електромереж з чітко визначеними термінами та вартістю. Другий – за ініціативою замовника, він може отримати технічні умови на лінійну складову (інфраструктура мережі від точки приєднання замовника до мережі обленерго) та реалізувати роботи з проектування. Потім, вартість відповідних робіт зі створення лінійної складової може бути скорегована шляхом проведення тендеру (в якому також зможе прийняти участь й замовник) та вибору підрядника на конкурентних засадах, що дасть можливість зменшити вартість лінійної складової», – розповів Олексій Оржель.

Представлену концепцію загалом підтримано експертним середовищем. Так представник програми USAID “Лідерство в економічному врядуванні (USAID ЛЕВ) та виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень “CASE Україна” Дмитро Боярчук зазначив, що нині проблематика підключення є болючою не тільки для українського бізнесу, а й для іноземного, особливо того, що планує прихід в Україну.

Наше спільне завдання дійти консенсусу в цьому питанні та зробити крок до  відкриття інвестиційних можливостей. В даному контексті ми підтримуємо озвучені сьогодні пропозиції і сподіваємося, що вона незабаром буде прийнята”, – наголосив він.

Представники будівельників та інвесторів, у свою чергу, підтримали необхідність вирішення проблематики та акцентували увагу на питаннях розрахунку вартісних ставок та самої інфраструктури підключення.

“Створення самої інфраструктури для підключення та будівництво мереж за рахунок інвесторів це нонсенс. Особливо враховуючи, що компенсанцію витрат за це інвестор не отримує. Реформування цієї складової є тим, чого давно очікує наш ринок”, – зауважив Сергій Петров, член Ради Української Будівельної Спільноти, директор з розвитку бізнесу девелоперської “Компанії Міжрегіонального Сервісу”.

«Ситуація, коли ти оплачуєш та будуєш 100% всієї інфраструктури, а потім передаєш все на баланс обленерго є неприпустимою. Це капіталізація природніх монополій за рахунок інвестора», – наголосив Cергій Овчинніков, участник Української Будівельної Спільноти, партнер-засновник U-TURN.

Загалом, учасники зустрічі були єдині у думці, що нинішня ситуація з приєднанням до мереж шкодить іміджу країни та відштовхує потенційних інвесторів, сприяє виникненню непрозорих схем. Саме тому, для вирішення проблеми, учасники вислови готовність спільними зусиллями бізнесу та експертів напрацювати ряд ініціатив щодо реформування порядку приєднання до електромереж на основі представленої Концепції.

Вже наступного тижня спільну позицію планується представити іншим учасникам процесу.

Energo_connection_article21_v03