Новини
12.04.2016

Експерт BRDO взяла участь у підготовці тренерів з питань регуляторної політики

Практичними навичками та методичними рекомендаціями з питань застосування інструментів регуляторного аналізу, зокрема тесту малого підприємництва (М-тесту), в рамках семінару навчальної програми з підготовки консультантів-тренерів щодо питань регуляторної політики поділилася експерт Офісу ефективного регулювання BRDO Анна Палазова.

Експерт BRDO спільно з начальником відділу методичного забезпечення реалізації регуляторної політики ДРС України Оленою Кричевською 12 квітня 2016 року взяли участь у практичному тренінгу з підготовки аналізу регуляторного впливу (АРВ) проектів нормативно-правових актів.

Спільна доповідь фахівців Державної регуляторної служби та BRDO стала результатом тісної співпраці для напрацювання рекомендацій з підготовки  законодавчих ініціатив регуляторної політики, а також практичних навичок застосування інструментів регуляторного аналізу, зокрема – тесту малого підприємництва – М-тесту.

Широке та ефективне впровадження  в Україні регуляторного інструменту М-тесту сприятиме розумінню держслужбовцями фактичної ефективності та доцільності запровадження тих чи інших регуляторних важелів. Це, в свою чергу, як вважають фахівці ДРС та BRDO, призведе до зростання фінансових можливостей малого та мікробізнесу через зменшення витрат на зайве регулювання.

“Необхідність обраховувати вплив регулювання на бізнес в кількісних показниках допоможе фактично передбачати регулятору практичні наслідки його роботи. Це особливо важливо для створення ефективної регуляторної політики, оскільки вона впливає на  підприємства малого бізнесу. Державною регуляторною службою були залучені експерти BRDO для практичного тестування механізму збору даних та підготовки М-тесту. Результатом нашої роботи стали практичні рекомендації, які в подальшому можуть стати стандартами підготовки аналізу регуляторного впливу. Фахівці ДРС поставили перед нами завдання практично довести, що підготовка АРВ не є надзвичайно ресурсоємною та складною процедурою. На мій погляд – семінар продемонстрував, що ми впоралися з цим завданням і готові не лише навчати фахівців регуляторних органів, а й надавати їм професійну практичну допомогу з аналізу регуляторного впливу нормативно-правових актів”, – зазначив у підсумку керівник напрямку “Контроль та нагляд” BRDO Володимир Головатенко.

Експерти Офісу ефективного регулювання під час розробки даної програми здійснили підготовку декількох М-тестів реальних законодавчих ініціатив нормативно-правових актів, які впливають на регуляторне поле підприємств малого та мікробізнесу. В подальшому, на підставі напрацьованого досвіду та методики, розробленої ДРС України, Офіс ефективного регулювання надаватиме практичну допомогу в якісній підготовці аналізу регуляторного впливу будь-якого нормативного документа – як органів центральної, так і місцевої влади.

Однією з важливих складових спільної діяльності ДРС та BRDO виступає робота над впровадженням ефективного та обґрунтованого регулювання підприємств малого та середнього бізнесу. Саме імплементація політики щодо малих та середніх підприємств, яка базується на десяти принципах Акта про малий бізнес для Європи (SBA), передбачає впровадження М-тесту.

Детальніше про методику оцінки нормативно-правових документів за посиланням.