Моніторинг законності вирубок лісу відтепер є онлайн

Щороку держава та суспільство несе від незаконних рубок мільйонні збитки, а тіньовий обіг деревини в півтори рази перевищує легальну лісопильну діяльність.

Експерти Офісу ефективного регулювання неодноразово звертали увагу на необхідності вирішення цієї проблеми.

Керівник сектору “Сільське господарство” Андрій Заблоцький зазначає, що довіра суспільства до лісової галузі на сьогодні можлива лише через відкритість та прозорість даних за проведенням рубок та запровадженням повноцінного обігу деревини.

Саме тому ініціативи Офісу вже знайшли своє відображення в рішеннях Президента України, Уряду, в органах місцевої влади та Держлісагентства України. Зокрема, 9 липня 2019 року Президентом підписано Указ  № 511/2019 “Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів”, а вже 17 липня Уряд схвалив План організації виконання цього Указу.

Вчора Держлісагентство запустило пілотний проект e-реєстру заготівлі деревини та онлайн-карту рубок. Жителі, трьох областей України (Чернігівської, Полтавської, Рівненської) вже сьогодні можуть перевірити законність вирубки лісу.

“За допомогою телефону на онлайн-карті в декілька кліків можна побачити повну інформацію про вид рубки, що відбувається поруч, а також знайти відповідний дозвіл на рубку (лісорубний квиток). І це лише початок змін”, – зауважив Андрій Заблоцький.

Аналіз ринку деревини, проведений експертами BRDO, можна переглянути за гіперпосиланням.