Новини
25.03.2019

Небезпечні бджолині танці. Збитки медової галузі в 2018 році склали більше 138 млн грн

За вікном березень, а це означає старт нового медового сезону. Попереду сотні тисяч кілометрів льоту бджіл, мільйони розвіданих медоносних культур і тисячі літрів зібраного нектару.

Однак в новому медовому році все ще залишаються невирішеними “старі проблеми” з масовим отруєнням бджіл та негативним впливом на них засобів захисту рослин (ЗЗР).

Пасічники досі не мають дієвих інструментів для реєстрації пасіки через складну процедуру захисту своїх інтересів в судах, налагодження співпраці з аграріями та відшкодування збитків.

Минулого року, за інформацією Спілки пасічників України, знищено близько 46 тис. бджолосімей. Збитки оцінюються в  138 млн гривень. Виробничі втрати близько 1000 тонн меду сукупною вартістю 45 млн гривень.

Офісом ефективного регулювання разом із Спілкою пасічників України та Мінагрополітики в 2018 році розроблено проект наказу Мінагрополітики “Про деякі питання у сфері бджільництва”, що дозволить:

  • пришвидшити процедуру реєстрації ветеринарно-санітарного паспорту пасіки та пасіки загалом;
  • створити дієвий механізм боротьби з масовими отруєннями бджіл;
  • налагодити процес повідомлень про використання засобів захисту рослин агровиробниками.

Прийняття цього наказу є невідкладним, адже весняні сільськогосподарські роботи вже розпочались.

Повертаючись після розвідки до вулику, бджола виконує танок, показуючи іншим, в якому напрямку вулика знаходиться медоносне місце. Шкода, що бджоли не можуть попередити своїх про місця, де використовувались небезпечні ЗЗР.