Недієвість стандартів та реального ринкового нагляду за будівництвом гальмує розвиток галузі та є загрозою безпеці громадян

Про це сьогодні йшлось на відкритій галузевій нараді «Безпечність будівельних споруд: проблеми застарілої нормативної бази та фальсифікату в будівництві», яка організована BRDO та УЦСС за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Ініціатори заходу зауважили, що сьогодні стає нормою використання матеріалів, що не відповідають вимогам безпечності та довговічності. Конструкції та роботи з монтажу мають низку якість, а фальсифікат та контрафакт заполонили ринок.  На фоні недієвого ринкового нагляду та загальної проблеми ринку в частині застарілої нормативної бази це гальмує розвиток галузі та несе потенційну загрозу безпеці громадян, а тому потребує нагального вирішення.

«Недієвість механізмів ринкового нагляду в Україні, відсутність адекватної відповідальності органів сертифікації, так і виконавців робіт за допуск на ринок та використання неякісної продукції, а також політика превалювання ціни над якістю призвели до появи на ринку неякісних товарів та послуг, – зазначила Олена Шуляк, керівник сектору «Будівництво» BRDO.

«Будівельний ринок – один з ключових секторів для економіки країни, зважаючи на його потенціал для розбудови інфраструктури. Через певні проблеми в галузі, зокрема в гармонізації євростандартів в будівництві є відставання у проектуванні за Єврокодами в Україні, і, як наслідок, – недостатнє залучення міжнародних інвестицій, складності з виходом вітчизняних виробників на ринок ЄС», – зазначив Вячеслав Колісник, Виконавчий директор Українського Центру Сталевого Будівництва.

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе зауважив, що його відомство розуміє, наскільки зараз важливо врегулювати всі проблеми застарілого законодавства та зупинити навалу фальсифікату в галузі. На думку заступника Міністра це сприятиме розвитку галузі в цілому та виходу України на новий європейський рівень будівництва.

«Ми не будемо просто констатувати проблеми. Міністерство повністю згодне і підтримує пропозицію щодо створення міжвідомчої робочої групи і я готовий її очолити. Вона буде займатися переглядом застарілої нормативної бази та напрацює перелік необхідних національних стандартів, які потрібно оновити в першу чергу. Крім цього, одним з її першочергових завдань буде напрацювання механізмів відновлення дієвого контролю та нагляду за ринком будівельних матеріалів», наголосив Лев Парцхаладзе.

Детально ознайомитись з презентованою проблематикою можна за посиланням:

Проблеми фальсифікату в будівництві та Нормативна база в будівництві: зріз по сьогоденню