Новини
05.07.2022

Нова коаліція RISE Ukraine створена для забезпечення доброчесності, сталості та ефективності відбудови України

Сьогодні, під час Конференції в Лугано щодо відновлення України, відбулася панельна дискусія «Ефективна відбудова: антикорупційні й прозорі ініціативи», присвячена ролі громадянського суспільства у забезпеченні прозорості та підзвітності відновлення України

У рамках панелі було оголошено про створення нової коаліції українських організацій та міжнародних партнерів — RISE Ukraine, до складу якої увійшов Офіс ефективного регулювання BRDO. Мета коаліції — просування принципів доброчесності, сталості та ефективності у відновленні України.

RISE Ukraine об’єднує понад 20 українських організацій, які працюють, серед іншого, над розвитком відкритого урядування та реалізацією антикорупційної реформи. Коаліція оприлюднила перелік із 10 принципів реконструкції та модернізації України. Принципи відбудови підтримали Міністерство інфраструктури України, Міністерство економіки України, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та інші провідні державні установи.

Олексій Дорогань, виконавчий директор Офісу ефективного регулювання (BRDO) та старший радник Міністерства інфраструктури: «Україна зараз має величезний капітал – це безпрецедентна міжнародна підтримка. Щоб забезпечити її неперервність у подальшому, потрібні прозорість і підзвітність, оскільки корупція залишається головним ризиком для збереження міжнародної підтримки. У свою чергу, для цього необхідні відповідні цифрові інструменти. Україна вже тривалий час є лідером у рішеннях електронного управління. Потрібно і надалі їх використовувати і в процесі відновлення, водночас розробляти нові на основі успішного досвіду. 

Україна має володіти реконструкцією та координувати її, визначаючи пріоритети проєктів та документуючи повний процес закупівель. Але ми також хочемо переконатися, що громадяни та міжнародні донори зможуть контролювати всі ресурси, виділені на реконструкцію, через відкриті та ефективні системи. Ми вже окреслюємо бізнес-процеси для їхньої побудови і невдовзі будемо готові їх продемонструвати».

За словами Міністра інфраструктури Олександра Кубракова, для ефективної, швидкої і стратегічної відбудови Україні треба підвищувати інституційну спроможність, особливо в питаннях системного підходу та координації зусиль різних міністерств та агентств.

«Найбільш ефективний спосіб боротьби з корупцією — це побудова ефективних публічних інституцій. При цьому антикорупційні інструменти та методи мають застосовуватися протягом усього циклу інфраструктурного проєкту. Тому за підтримки міжнародних партнерів та громадськості ми прагнемо отримати не тільки нову інфраструктуру, але й нову архітектуру управління інфраструктурними проєктами», — додає Олександр Кубраков.

Громадяни та підприємства повинні бути залучені до планування, моніторингу та нагляду за витратами на відновлення, спираючись на вже відомі інструменти зворотного зв’язку, наприклад, використання мережі громадських спостерігачів Dozorro. Однією з ключових цілей є створення повного ланцюга підзвітності шляхом публікації повних, своєчасних і відкритих даних відповідно до найкращих міжнародних практик і стандартів відкритих даних, таких як Open Contracting Data Standard для державних закупівель і Beneficial Ownership Data Standard для інформації про підприємства, які виграють контракти.

«Часом можна почути про втому від реформ, навіть від самого цього слова «реформи». Але зараз не час бути втомленими. Необхідно докласти всіх зусиль до трансформації, адже часу на відбудову країни вкрай обмаль. Необхідно знайти шляхи і розробити цифрові інструменти, щоб залучати різних стейкхолдерів на постійній основі. Інформація, відкритість даних та скоординованість — ключові у цьому процесі», — зазначила Ека Ткешелашвілі, очільниця проєкту USAID «ВзаємоДія (SACCI).

Для подальшого запобігання корупції та нецільовому використанню коштів коаліція буде виступати за ефективні механізми розслідування та покарання за прояви корупції та порушення у процесі реконструкції.

Співорганізатори панельної дискусії – Офіс ефективного регулювання BRDO, Міністерство інфраструктури України та проєкт USAID Ukraine «ВзаємоДія».

Нагадаємо, минулого місяця аналітики BRDO за підтримки проєкту USAID Ukraine «ВзаємоДія» дослідили міжнародний досвід і помилки під час відбудови, а також проаналізували можливі ризики і розробили рекомендації для України щодо їх подолання. До конференції в Лугано ці напрацювання були презентовані й обговорені під час круглого столу онлайн з представниками органів державної влади та низки громадських організацій.