Олексій Гончарук: близько 25% регуляторних актів в Україні є незаконними

Близько 25% регуляторних актів в Україні є незаконними. Про це під час презентації перших результатів Rolling Review громадськості повідомив Олексій Гончарук, голова Офісу ефективного регулювання BRDO.

У січні 2016 року експерти Офісу розпочали системний перегляд регуляторного законодавства за спеціальною методикою Rolling Review, що передбачає аналіз діючих регуляторних актів за чіткими критеріями, що не мають подвійного тлумачення: законність, доцільність, корупційні ризики, зручність для бізнесу, вартість регулювання та його ефективність.

РоР_інфографіка

За словами Олексія Гончарука, за перший місяць роботи за критерієм законності було проаналізовано 117 регуляторних актів. Серед них експерти BRDO виявили 33 незаконних документи.

«За нашими попередніми оцінками приблизно чверть регуляторних документів, які існують в Україні, прийняті на основі волюнтариських рішень чиновників і не вписуються у законодавчу модель», – наголосив Олексій Гончарук. Всі дані проведеного дослідження будуть передані Державній регуляторній службі для відповідного реагування.

Результат РоР_січень 2016

Другим важливим висновком експертів BRDO є те, що лише у 7-8% випадків можливо порахувати результативність регуляторного акту.

«Проблема полягає у тому, що у більшості випадків не можливо не лише оцінити ефективність регулювання, а й навіть достовірно встановити яку мету переслідував регулятор запроваждував правила чи обмеження для бізнесу. 7-8% це діагноз, який потрібно усвідомити і враховувати при призначенні лікування», – зазначив Гончарук.

За його словами, Офіс ефективного регулювання BRDO тісно співпрацює з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Державною регуляторною службою України, а здійснений Офісом аналіз буде врахований у роботі регуляторів.

Оскільки будь-хто може проаналізувати регуляторні акти паралельно з експертами BRDO на офіційному сайті, Олексій Гончарук закликав громадськість і бізнес долучатись до процесу очищення законодавства та провести перегляд важливих для себе актів за методикою Rolling Review.

Окрім згаданих критеріїв, ще одним додатковим фільтром для документів буде їхня відповідність угоді про зону вільної торгівлі DCFTA. Це потрібно для того, щоб захистити документи, які приймалися задля виконання актуальних міжнародних обов’язків України.

За рік Офіс має зробити первинний аналіз регуляторних актів в 5-ти секторах (сільське господарство, будівництво, енергетика, транспорт та інфраструктура, контроль та нагляд). Пріоритетність їх перегляду визначається за участі представників бізнесу. За підсумками аналізу частина регуляторних актів пропонується до видалення або вдосконалення.

Нагадаємо, регуляторне поле переглядали за певними критеріями у таких країнах: В’єтнам, Мексика, Кенія, Молдова, Боснія, Сербія, Хорватія, Чорногорія. За результатами перегляду у цих країнах – від 7 до 77% регуляторних актів було спрощено, від 8,8 до 68% – скасовано. При цьому економічний ефект в середньому склав до 1,4 мільярдів доларів економії на рік.

Експерти BRDO очікують, що ефект від такої реформи в Україні буде подібний до міжнародної практики.