Перевір перевірку: в Україні презентовано аналітичний модуль «Прозорі перевірки»

Інструмент дозволяє легко систематизувати інформацію про перевірки для посилення контролю і збільшення рівня прозорості регуляторної сфери

Офіс ефективного регулювання (BRDO) cпільно з Державною регуляторною службою України у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» презентували аналітичний модуль «Прозорі перевірки». Інструмент надає актуальну прозору аналітику щодо запланованих і проведених перевірок і має на меті посилити громадський контроль та попередити корупційні ризики в інспекційній сфері.

В Україні щороку проводиться близько двохсот тисяч перевірок бізнесу, але картина щодо їх ефективності відсутня. Поява відкритих даних щодо перевірок на Інспекційному порталі 2017 року стала першим кроком до систематизації інформації у цій сфері. Але функцій для ґрунтовного аналізу закономірностей та відхилень усе ще не вистачало. Саме тому команда BRDO розробила аналітичний модуль, який акумулює всю доступну інформацію про перевірки і систематизує дані за допомогою спеціальних фільтрів, що робить його зручним інструментом для підвищення рівня прозорості сфери перевірок.

«Уся реформа системи державного нагляду та контролю спрямована на підвищення рівня правової обізнаності бізнесу щодо проходження перевірок. Аналітичний модуль «Прозорі перевірки» – це ще один інструмент, який дасть змогу підприємцям отримувати оперативну інформацію про перевірки, а громадським активістам – відслідковувати корупційні ризики. Все це створює інформаційну симетрію бізнесу та контролерів», – зазначила під час презентації Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України.

Модуль доступний на Інспекційному порталі (https://inspections.gov.ua/dashboard/), до роботи якого долучилися вже 27 інспекційних органів з-поміж 33 наявних. На порталі опубліковано дані про 250 тис. запланованих і більше 300 тис. результатів уже проведених перевірок за 2018–2019 роки. Інформація оновлюється щодоби і доступна для аналітики завдяки модулю «Прозорі перевірки».

«Уже два роки на Інспекційному порталі основні контрольні органи публікують дані про планові та позапланові перевірки. Це – величезний масив інформації, який можна і потрібно використовувати для висновків: про результативність та ефективність роботи інспекцій, а також – про навантаження, яке державний контроль створює для бізнесу. До сьогодні фактично не було зведеної інформації про такі речі, тому представлений аналітичний модуль має це виправити», – підкреслив Олексій Дорогань, виконавчий директор BRDO.

Онлайн-інструмент буде корисним як для представників бізнесу і громадськості, так і для самих контрольних органів. Підприємці та громадські активісти за допомогою модуля зможуть:

  • отримувати актуальну інформацію як загалом про перевірки та їх результати (чи були перевірки та які, чи зафіксовані порушення, чи накладено санкції тощо), так і про ситуацію щодо будь-якого підприємства;
  • отримувати зведену інформацію про показники діяльності контрольних органів – кількість перевірок, частоту фіксації порушень, масштаб санкцій, а також – інформацію щодо кожного конкретного органу та навіть інспектора;
  • формувати різноманітні рейтинги підприємств або контрольних органів – за кількістю перевірок, за кількістю порушень, за розмірами санкцій тощо;
  • знаходити інформацію про конкретні екстремальні випадки (підприємства з найбільшою кількістю порушень тощо).

Перевагами модуля «Прозорі перевірки» для роботи контрольних органів є:

  • можливість здійснювати моніторинг результатів діяльності як всього органу, так і його територіальних управлінь;
  • виявляти нетипові ситуації, попереджати корупційні ризики;
  • формувати інтерактивні звіти.

«Прозора і доступна інформація про перевірки означає більше контролю громадськості за роботою в цій сфері, менше корупційних ризиків і тиску на бізнес, а також кращі умови для діяльності державних органів. Прозорість і підзвітність зрештою сприятиме покращенню умов ведення бізнесу і, як наслідок, зміцненню економіки країни, тому в межах проєкту TAPAS ми завжди раді підтримати розроблення таких аналітичних рішень, як модуль «Прозорі перевірки», – прокоментував Петро Матіяшек, керівник проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Нагадаємо, у жовтні 2017 року Державна регуляторна служба України спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та за підтримки Офісу ефективного регулювання (BRDO) запустила Інспекційний портал, який сьогодні активно використовується органами державного нагляду (контролю) та підприємцями. Розроблення аналітичного модуля «Прозорі перевірки» стало черговим кроком у розвитку порталу.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2019/09/Prezentatsiya_Analitychnogo_modulya.pdf”]