Перші лоти-дозволи на користування надрами з’явилися в системі ProZorro.Продажі

У листопаді Уряд ухвалив рішення про відкриття доступу до геологічної інформації та лібералізації її обігу. Це дозволило запровадити практику онлайн-аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. І вже сьогодні, перші лоти-дозволи на користування надрами з’явилися в системі ProZorro.Продажі. Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) опублікувала в системі ProZorro.Продажі перші 10 лотів, які згодом будуть виставлені на прозорих аукціонах.

Експерти Офісу ефективного регулювання вже другий рік поспіль вивчають ринок користування надрами та провели системний аналіз регулювання ринку, який свідчить, що кожен четвертий з 83 регуляторних актів у сфері має ознаки незаконного та/або неактуального. Третина інструментів регулювання провокує високі корупційні ризики, а галузь функціонує за непрозорих та дискримінаційних умов розподілу прав на користування надрами.

Згідно з умовами пілотного проекту, експозиція лотів складає 90 днів, що дозволить потенційним покупцям ретельно підготуватись до аукціонів. Обмежень щодо учасників аукціонів немає, але це мають бути юридичні особи з українською реєстрацією. А для того, щоб запобігти появі так званих “сплячих” ліцензій, переможець торгів матиме зобов’язання щодо виконання обов’язкового мінімального переліку робіт, в противному випадку покупець буде позбавлений ліцензії.

«Завдяки спільним зусиллям низки учасників ринку, асоціацій, BRDO, МЕРТ, Мінекології і низці відомств ми крок за кроком доводимо світові, що Україна може стати прозорою та комфортною для бізнесу та інвестора. І не в останню чергу – через розумне вдосконалення системи ефективного регулювання», прокоментував керівник сектору «Енергетика» BRDO Олексій Оржель.

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів України затвердив Постанову “Про реалізацію експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів” (https://bit.ly/2AncUBx). Згідно з документом, проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами здійснюються виключно відповідно до Тимчасового порядку, затвердженого у вищезазначеній постанові.

На виконання постанови, 27 грудня Держгеонадра підписала угоду з  ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ” про старт пілотного проекту щодо проведення відкритих електронних аукціонів з продажу дозволів на користування надрами. Пілотний проект триватиме до 1 вересня, і за його результатами Держгеонадра сформую пропозиції щодо обов’язкового використання електронних аукціонів.

Завдяки відкритим аукціонам на ProZorro.Продажі держава і місцеві громади вже продали активів майже на 12 млрд грн