Новини
29.02.2016

Права інвесторів на об’єкти нерухомості, що будуть збудовані, потрібно захистити – експерти BRDO

29 лютого Офіс ефективного регулювання BRDO презентував до обговорення законопроект, який передбачає чіткий механізм захисту прав власників об’єктів нерухомості, що будуть збудовані в майбутньому, від подвійного перепродажу та незаконної зміни їхніх технічних характеристик.

«На сьогодні немає жодного механізму, який міг би захисти інвесторів. Тому ми вважаємо, що прийняття законопроекту, який би регулював можливість реєстрації права власності на об’єкти, які будуть побудовані у майбутньому, є дуже актуальним», – зазначила Олена Шуляк, керівник напрямку «Будівництво» BRDO.

За словами юриста київського офісу компанії Dentons Анжеліки Лівіцької, кожна п’ята угода щодо купівлі об’єктів, що будуть збудовані, має шанс стати ризиковою.

Саме тому законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав власності на об’єкти нерухомого майна, що будуть збудовані у майбутньому” передбачає реєстрацію права власності на об’єкти, що лише будуть збудовані. Така реєстрація здійснюватиметься у три етапи:

І етап –  реєстрація за замовником будівництва права власності на кожен об’єкт (квартиру), що буде збудований у майбутньому;

ІІ етап – після придбання об’єкту право власності перереєстровується на інвестора;

ІІІ етап – після завершення будівництва та прийняття об’єкта в експлуатацію відбувається зміна титулу “право власності на об’єкт нерухомого майна, що буде збудований у майбутньому” на титул “право власності на об’єкт нерухомого майна”.

Окрім цього пропонується законодавчо закріпити за забудовником обов’язок створити веб-сайт об’єкту будівництва. На ньому має оприлюднюватись інформація про технічні характеристики об’єкту, затверджена проектна документація на будівництво, хід будівництва,  форум інвесторів, тощо. Адреса цього сайту має вказуватись у рекламі продажу житла.

Також законопроектом пропонується зменшити державне мито за нотаріальне посвідчення договорів відчуження забудовниками новозбудованого нерухомого майна. На сьогоднішній день, розмір такого мита складає 1% від суми договору. Пропонується зменшити його до 170 гривень.

1пейджер нерухомість-1

Марія Грабовська, експерт BRDO, звернула увагу на те, що концепція запропонованих змін має забезпечити максимальну ефективність усіх наявних інструментів інвестування у будівництво та ліквідувати зайві обмеження.

«Наша ідея полягає у тому, щоб бізнес мав право самостійно обирати фінансові механізми інвестування у будівництво. Для цього ми пропонуємо прописати відповідні зміни у законодавстві та скасувати частину третю статті 4 Закону України “Про інвестиційну діяльність”, що обмежує способи інвестування. Однак державна реєстрація прав власності має відбуватися незалежно від обраного механізму інвестування у будівництво», – підкреслила Марія Грабовська.

У роботі круглого столу взяли участь представники Департаменту цивільного, фінансового законодавства та законодавства з питань земельних відносин Міністерства юстиції України, Конфедерації будівельників України, Будівельної палати України, Ukrainian Building Community, ведучих юридичних компаній України та представників бізнесу у сфері реалізації проектів з нерухомості.

Під час круглого столу експерти  обговорили терміни, які слід використовувати у законі (майнові права чи права власності). А також щодо реєстрації поштової адреси. Зокрема, пропонувалось ідентифікувати об’єкти, що будуються, не за адресою, а за номерами у кадастрі. Додаткової уваги потребує вивчення питання оподаткування та процесу технічної реалізації реєстрації прав.

BRDO закликав фахівців галузі надавати свої пропозиції для вдосконалення законопроекту. Усі пропозиції та зауваження, що надходитимуть на адресу Офісу ефективного регулювання BRDO будуть враховані при створенні найбільш ефективного механізму державної реєстрації прав власності на такі об’єкти.