Новини
20.04.2016

Пропозиції законодавчих змін у сфері ліцензування використання ядерної енергії потребують допрацювання – висновок Комітету

Особливості державного регулювання у сфері використання ядерної енергії та питання необхідності внесення змін до Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності” у цій сфері стали предметом обговорення на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва. Засідання відбулося 19 квітня під головуванням Голови комітету народного депутата України Володимира Галасюка.

У робочому обговоренні проблематики взяли участь народний  депутат України Олександра Кужель, представники Державної регуляторної служби та Дежатомрегулювання. Офіс ефективного регулювання BRDO представляла експерт напрямку “Контроль та нагляд” Наталія Дуплій.

Особливу увагу під час обговорення законопроекту про внесення змін до закону народні депутати та експерти приділили позиції Держатомрегулювання щодо невідповідості окремих положень чинного регуляторного законодавства України нормам міжнародних договорів та вимогам МАГАТЕ. На думку ініціаторів змін до законодавства, варто обмежити поширення окремих норм закону про ліцензування видів господарської діяльності на сферу використання ядерної енергії. Ця теза була вмотивована вимогами норми про незалежність органу державного регулювання безпеки використання ядерної енергії.

“Недосконалість окремих норм чинного Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності” вимагає системних вдосконалень та уточнень. Ми підтримуємо і цілком розділяємо підхід ДРС щодо реформування регуляторної політики, який передбачає, у першу чергу, ґрунтовний попередній аналіз. Як експерти в сфері регулювання, ми повинні пропонувати незаангажовані незалежні висновки, які спираються на чітке розуміння наслідків змін до законодавства. У даному конкретному випадку питання потребує додаткового вивчення, адже передбачає перехресний вплив і норм безпеки, і міжнародного права, і внутрішнього чинного законодавства України, і багатьох інших факторів”, зазначила за підсумками робочого обговорення експерт BRDO Наталія Дуплій.

Учасники наради та експерти запропонували Держатомрегулюванню як ініціатору внесення змін до законодавства в сфері ліцензування використання ядерної енергії надати додаткові аргументи на користь своєї позиції.

Нагадаємо, що BRDO на своєму сайті відкрив спеціальний розділ, у якому публікуються проекти регуляторних актів, що надходять від ДРС та Міністерства економічного розвитку і торгівлі для експертної оцінки Офісу.

Офіс ефективного регулювання закликає представників бізнесу та громадськість долучатись до цього процесу та надсилати свої пропозиції на [email protected]. Усі пропозиції та зауваження, що надходитимуть на адресу Офісу ефективного регулювання BRDO, будуть враховані при підготовці висновків.