Новини
14.11.2016

Ринок деревини потребує прийняття державної концепції розвитку галузі 

Для розвитку ринку деревини Україні потрібно прийняти державну концепцію розвитку галузі. На цьому наголосив  Андрій Заблоцький, керівник сектору “Сільське господарство” Офісу ефективного регулювання, в ході круглого столу на тему: “Експорт лісу: у пошуках компромісу”.

За його словами, без запровадження ефективного регулювання обліку і торгівлі деревиною, процедури видачі сертифікату походження та посилення відповідальності за порушення законодавства, застосування будь-яких обмежувальних заходів щодо експорту деревини є не доцільними.

Він також зауважив, що відповідно до норм СОТ Україна може запровадити інші обмежувальні заходи щодо експорту деревини, але такі заходи мають відповідати нормам СОТ.

Експерт акцентував, що відсутність ефективного регулювання має  більш викривляючий ефект на внутрішній ринок, ніж за умови наявності чітких правих гри на ринку.   Наприклад, по окремих позиціях, ми експортуємо до Євросоюзу більше деревини за даними Держстату і менше за даними Євростату, та навпаки. Це свідчить про негативний вплив заборони на експорт деревини за умови відсутності ефективного регулювання на внутрішньому ринку.

“Україна спочатку має зосередитись на створенні внутрішнього регулювання, яке б сприяло підтримці внутрішнього виробника, а вже після цього думати, як обмежувати експорт і для яких цілей. Адже той інструментарій, який ми можемо застосовувати відповідно до норм СОТ, по-різному впливає на учасників внутрішнього ринку. І це треба передбачати, а також прораховувати відповідні наслідки”, – зауважив Андрій Заблоцький.