Ще один крок до спрощення процедури підключення до електромереж в Україні

Нещодавно Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №5009 щодо спрощення приєднання до електричних мереж.

Документ покликаний суттєво спростити процедуру приєднання до електричних мереж електроустановок замовників, скоротити тривалість вирішення питань з землевідведення під об’єкти електричних мереж, запровадити механізм «єдиного вікна» для документообігу між замовником та оператором мереж (подання звернень, заяв, запитів, отримання замовником інформації з питань приєднання, підписання договорів та оплату послуг).

Чому це важливо?

Наразі процедура приєднання до електричних мереж є складною, забюрократизованою та довготривалою. У деяких випадках приєднання до електричних мереж може тривати роками. При цьому вартість приєднання до електричних мереж для бізнесу є однією з найвищих у світі. 

Окрім цього, спрощення процедури приєднання до електричних мереж суттєво покращить позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business

Ухвалення законопроекту дозволить спростити процедуру і зменшити час приєднання для громадян та бізнесу, усунути корупційну складову за рахунок зменшення безпосередніх контактів замовника і працівників операторів, а в кінцевому результаті  покращити інвестиційну привабливість економіки та підвищити ефективність використання електричних мереж. 

Експерти BRDO входять до авторського колективу даного законопроекту і готові надавати подальшу допомогу задля ефективного спрощення  процедури приєднання до інженерних мереж та її максимальної прозорості.