Новини
01.06.2017

BRDO ініціюватиме скасування 363 регуляторних актів, які створюють бар’єри для бізнесу

Експерти BRDO проаналізували  1211 підзаконний акт у сфері пожежної безпеки, охорони праці, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя та зробили вибірку з 363 актів. Вони ускладнюють життя підприємцям, вимагають виконання надмірних вимог та потребують додаткових витрат.

Окрім того, кошти з бюджету йдуть на утримання роздутої системи державного нагляду (контролю) – армію інспекторів, численні лабораторії і тд.

Всього експерти BRDO рекомендують скасувати:

  • 195 актів у сфері охорони праці (25% усіх актів, що містяться у Держаному реєстрі з охорони праці);
  • 71 актів у сфері пожежної безпеки (32% від усіх актів Держаного реєстру з пожежної безпеки). Ще 78 актів (36%) потребують внесення тих чи інших змін (перегляду);
  • 97 актів з забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя (близько 47% від всіх актів у цій сфері, що комплексно переглядалися).

Що принесе нововведення:

  • зменшить регуляторний тиск на бізнес та поліпшить умови ведення бізнесу;
  • забезпечить дерегуляцію, дасть можливість підприємництву розвиватися;
  • зменшить регуляторні бар’єри для створення та розвитку бізнесу.

Напрацювання будуть передані в Мінекомонрозвитку. Очікується, що Кабінет міністрів розгляне пропозиції BRDO на найближчому дерегуляційному кабміні.

Ознайомитись з проектами актів можна тут:

  1. Проект Указу Президента України “Про визнання такими, що втратили чинність, Указу Президента України від 16 січня 2013 року № 20 і частини п’ятої статті 1 Указу Президента України від 02 вересня 2013 року № 473”
  2. Проект Постанови КМУ “Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України”
  3. Проект Розпорядження КМУ “Про скасування та визнання такими, що не застосовуються на території України, деяких актів з пожежної безпеки, охорони праці та санітарного законодавства”