Новини
26.02.2016

У ВРУ зареєстровано законопроект, що скасовує 18 дозволів

23 лютого у Верховній Раді був зареєстрований  законопроект, що скасовує 18 документів дозвільного характеру та ліцензії на провадження туроператорської діяльності, розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі спільно з експертами Офісу ефективного регулювання BRDO.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, у тому числі шляхом поширення застосування декларативного (реєстраційного, заявницького) принципу» зареєстрований під №4131.

Прийняття законопроекту, на думку експертів BRDO, полегшить роботу підприємцям та зекономить понад 200 мільйонів гривень, які щорічно бізнес витрачає на офіційні та неофіційні платежі за отримання різноманітних дозволів.

У документі пропонується скасувати дозволи,  необхідність отримання яких не обґрунтована турботою про здоров’я людей, охороною навколишнього середовища, чи іншими критично важливими інтересами держави. При цьому лише частина із згаданих дозволів скасовуються. У іншій частині випадків (10 документів) відбудеться заміна дозвільної процедури на декларацію. За допомогою декларації держава отримає необхідну інформацію і зможе здійснювати поточний контроль за господарською діяльністю без створення бюрократичних бар’єрів для початку такої діяльності.

Серед дозволів, що скасовуються: ліцензія на провадження туроператорської діяльності, свідоцтво про встановлення категорії готелів,  карантинний дозвіл (на імпорт та транзит) тощо.

На декларації переводяться такі дозволи як: сертифікат оціночної діяльності, погодження відчуження або передачі пам’яток національного значення їхнім власникам у володіння, користування або управління, дозвіл на зайняття народною медициною, дозвіл на утримання диких тварин тощо.