Новини
15.07.2021

Україна в режимі paperless — законопроект №5495 ухвалено в цілому

Україна входить у режим «без довідок». Це означає, що держава не вимагатиме від громадян паперових документів, довідок чи посвідчень, усі послуги будуть доступні онлайн, а цифрові документи — у смартфоні. Нововведення стануть можливі завдяки ухваленому сьогодні Верховною Радою в другому читанні законопроекту №5495, в розробці якого брали активну участь експерти Офісу ефективного регулювання BRDO.

Все більше українців користуються адмінсервісами в електронній формі. Зокрема, тільки через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, починаючи з 2020 року, ними скористалося більше півмільона громадян. Раніше питання щодо надання публічних послуг онлайн було не врегульовано законодавством України, через що в їх отриманні утворювалися різноманітні перешкоди. Це порушувало права і свободи українців.

Проект Закону №5495 нарешті формує єдиний підхід до механізму надання державних послуг онлайн. Документом вводяться нові терміни, такі як «електронна публічна послуга», «автоматичний режим надання електронної публічної послуги», «комплексна електронна публічна послуга», «система електронної взаємодії електронних ресурсів», «публічна послуга» тощо, пов’язані з наданням (отриманням) електронних публічних послуг, а також встановлюються особливості їх надання. 

Відсьогодні режим paperless знаменує зміщення акценту з потреб держави до потреб людини: вести діалог, слухати, визнавати помилки й виправляти їх.

Більше інформації — на інфографіці: