Новини
22.04.2022

Умови для тимчасового проживання, відновлення житла й евакуація виробництва – у ВР ухвалили новий законопроєкт

Створення умов для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, відновлення житла і населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, а також переміщення (евакуація) виробничих потужностей підприємств із зони бойових дій – саме такі цілі ухваленого у Верховній Раді законопроєкту №7282, що розроблявся спільно з експертами BRDO.

Так, законопроєкт передбачає створення нового спеціального виду містобудівної програми – «Програма комплексного відновлення населеного пункту (території)», яка визначатиме основні просторові та соціально-економічні пріоритети і комплекс пріоритетних заходів для відновлення населених пунктів і територій, які постраждали в результаті бойових дій, терористичних актів, диверсій, надзвичайних ситуацій тощо. 

Окрім цього, законопроєктом встановлюються нормативні процедури розміщення тимчасових споруд та їх комплексів для тимчасового проживання та обслуговування людей із постраждалих внаслідок обставин, зумовлених дією надзвичайної ситуації, зокрема бойових дій, терористичних актів або проведення робіт з ліквідації їх наслідків. 

Також законодавчо регулюється зведення нових будівель та реконструкція об’єктів для тимчасового проживання і спрощується будівництво окремих об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури в умовах воєнного стану.

Для підприємств, що евакуювали свої потужності з місць проведення бойових дій, створюється нормативно-правове регулювання розміщення їхніх виробничих потужностей на новому місці. Це забезпечить передумови для збільшення кількості робочих місць у будівельній і супутніх галузях. 

Законопроєкт ухвалено 21 квітня і прийнято за основу із скороченням строку підготовки.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю BRDO і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.