Відбулися парламентські слухання щодо вирішення проблем постраждалих інвесторів

Житлові недобудови в українських реаліях – не рідкість. За ними – не менше 200 тисяч родин, що інвестували у будівництво, але житла так і не отримали.

Чому? Бо законодавче регулювання відносин у сфері має низку прогалин і неефективне. Звідси – відсутність дієвої системи гарантування виконання зобов’язань перед інвесторами, можливість незаконного будівництва об’єктів, нецільове використання коштів інвесторів, неналежний контроль зі сторони контролюючих та правоохоронних органів за діяльністю забудовників тощо.

Як результат – права інвесторів житлового будівництва практично не захищені від дій недобросовісних забудовників. Часто-густо інвестори не можуть ані отримати у власність об’єкти нерухомого майна, ані повернути кошти, залучені у їх будівництво.

З метою вирішення проблем постраждалих інвесторів сьогодні відбулися парламентські слухання ВР, в яких взяв участь Голова BRDO Олексій Дорогань. Ще декілька років тому за участю BRDO був розроблений законопроект №7084, спрямований на захист інвестицій у будівельні об’єкти та запобігання виникненню проблемних забудов.

Він передбачає, зокрема:
▪ встановлення виключного переліку способів залучення коштів від фізичних та юросіб для будівництва житлової нерухомості;
▪ запровадження механізму державної реєстрації права власності на об’єкти, що будуються;
▪ нікчемність договору купівлі об’єкта будівництва, якщо право власності на цей об’єкт не зареєстровано в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно;
▪ врегулювання порядку укладення, виконання та розірвання договорів купівлі-продажу об’єктів, що будуються;
▪ необхідність узгодження з інвестором істотних змін до проектів будівництва, які безпосередньо впливають на його права та інтереси (зміна кількості поверхів , загальної площі, плану тощо)
▪ прозорість інформації про будівництво та фінансування об’єкта (зокрема, документів, пов’язаних із будівництвом, його станом, запланованою датою прийняття в експлуатацію тощо).

Сподіваємось, найближчим часом документ буде доопрацьовано і винесено на розгляд ВРУ.