ВРУ має 77 днів, щоб привести Україну в ТОП-50 рейтингу Doing Business

Верховна Рада України має лише 77 днів, щоб розглянути та прийняти 23 проекти законів і постанов, що мають забезпечити Україні місце у ТОП-50 рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, створеному Світовим Банком.

Про це 15 березня повідомили заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України Юлія Клименко, перший заступник Міністра юстиції України Наталія Севостьянова та голова Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Гончарук, що взяли участь у прес-конференції, присвяченій першим підсумкам виконання Дорожньої карти з імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання, відображених Групою Світового банку у методології рейтингу Doing Business.

Восени 2015 року Мінекономрозвитку України спільно з експертами BRDO розробили програму з 43 кроків заради спрощення умов ведення бізнесу в Україні. У грудні Кабмін затвердив цю Дорожню карту. Кожен з кроків передбачає прийняття конкретних документів, які вносять зміни в існуюче законодавство, знімають певні бар’єри та гармонізують існуючі в Україні процедури з кращими світовими практиками. За оцінками експертів, виконання лише перших 23 пунктів плану до 31 травня 2016 року має забезпечити Україні місце в ТОП-50 країн світу за легкістю ведення бізнесу.

Учасники прес-конференції зазначили, що на даний момент вже підготовлено проекти 23 законів і постанов: 11 документів вже зареєстровані (2 закони прийнято за основу), ще 12 – розроблені та знаходяться на стадії остаточного погодження та обговорення або реєстрації.

Заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі Юлія Клименко зазначила, що підвищення позицій України в рейтингу Doing Business – не є самоціллю для учасників процесу. За її переконанням, це, в першу чергу, – позитивний сигнал для інвесторів.

До запланованої дати 31 травня, коли повинні бути реалізовані перші 23 кроки з плану, залишилося 77 календарних днів. Як зазначила Юлія Клименко, з них лише 25 робочих днів є у Верховної Ради України.

Заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова, зазначила, що кожен крок може суттєво підвищити позиції України в рейтингу. Наприклад, прийняття лише однієї процедури он-лайн реєстрації суб’єктів господарювання за 24 години дозволило Україні піднятися за показником «Реєстрація бізнесу» з 70-го до 30-го місця.

Системна робота над вдосконаленням умов для розвитку бізнесу вимагає тісної взаємодії різних структур, адже весь перелік кроків Дорожньої карти передбачає співпрацю різних державних органів управління та бізнесу. Саме в цьому питанні, на думку Наталії Севостьянової, допомога недержавних експертних організацій є надзвичайно важливою та ефективною. Перший заступник Міністра юстиції окремо відзначила роль Офісу ефективного регулювання BRDO у підготовці законопроектів та в налагодженні системи комунікацій з питань регуляторної політики між усіма учасниками.

«Досягнення кращих позицій в рейтингу Doing Business – це, у першу чергу, оцінка реформ в Україні світовою економічною спільнотою. Ми повинні продемонструвати світові, що є частиною цивілізованого економічного середовища. Нам повинні почати довіряти. Зокрема – великі системні інвестори», – зазначив Олексій Гончарук.

Кроки за програмою Дорожньої карти Doing Business-2017, як відзначили експерти в цілому, – це шлях до системних змін. Це не лише спрощення процедур реєстрації або зменшення контролю за бізнесом, але й можливість системно підвищити ефективність розвитку бізнес-середовища шляхом доступу до більш дешевих кредитних ресурсів, посилення захищеності прав інвесторів і ще багато позитивних наслідків.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/03/Prezentatsiya_proekt-DoingBusiness2017-vypravleno.pdf”]