Як відновити довіру між бізнесом і владою?

Сьогодні бізнес боїться держави, а держава – не вірить бізнесу. Такі взаємини потребують перезавантаження і нового стандарту регулювання. Як відновити довіру між бізнесом і владою? Ця проблема стала ключовою темою дискусійної панелі «Розкриття потенціалу малого та середнього бізнесу в Україні: ефективна політика, розумне регулювання та конструктивний діалог», яка відбулась в рамках презентації проекту FORBIZ.

“Ми маємо навчити державу бути прогнозованою та пояснювати бізнесу, навіщо запроваджуються правила, переконувати, що це в його інтересах. Лише тоді бізнес буде виконувати ці правила та брати участь у їх формуванні”, зауважив Голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук у ході виступу на дискусії. Експерт переконаний, що без цього формування комфортного середовища для розвитку малого та середнього бізнесу не є можливим.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов теж підкреслив, що на часі впровадження нових підходів, бо сьогодні бізнес потерпає від існуючої бюрократії та зарегульованості. Він зауважив, що наразі вже потрібно видавати результат, а не імітацію результату, і висловив сподівання, що міністерство спільно з проектом FORBIZ та BRDO вже за декілька місяців зможуть представити перші спільні напрацювання щодо перегляду регуляторного поля, стратегії розвитку малого та середнього бізнесу та низку інших.

Вікторія Пташник, народний депутат України, також була солідарна з учасниками дискусії. На її думку роль держави в економіці має бути мінімальною, а малий та середній бізнес не обтяжені зайвими і непотрібними контролюючими елементами, дозволами і т.п. Для ефективної дерегуляції, на її переконання, треба починати з аналізу найбільш проблемних питань бізнесу, спілкуватись з ним та, головне, чути його.

Представляючи позицію бізнесу на дискусії, Катерина Глазкова, виконавчий директор “Спілки українських підприємців” заявила, що  дерегуляція – один з перших пунктів, який бізнес називає серед нагальних питань. Тому озвучені ініціативи як ніколи доречні, і професійна підприємницька спільнота готова сприяти їх впровадженню.

Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки  акцентував увагу присутніх власне на потенціалі малих та середніх підприємств. На його думку, середній бізнес, зокрема, може витягнути нашу країну в добробут. Саме тому його підтримка має бути пріоритетною для влади.

Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен, зауважив, що близько 80% скарг вони отримують саме від малого і середнього бізнесу і це є свідченням необхідності покращення регулювання та спрощення адміністративного тиску.

Учасники домовились, що об’єднуватимуть зусилля з метою формування комфортного бізнес-середовища, яке б дозволяло розвиватись малим та середнім підприємствам України і бути локомотивом її економічного розвитку. Своєрідною незалежною платформою для цього буде проект FORBIZ та Офіс ефективного регулювання, незалежні експерти якого вже працюють над створенням орієнтованого на бізнес регулювання.