Новини
02.12.2021

Які зміни чекають на ринок крафтового пива після ухвалення закону 5600?

Новини для ринку крафтового пива: 30 листопада Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт № 5600 про зміни до Податкового кодексу.

Документ передбачає такі зміни: 

  • безстроковість ліцензій на виробництво алкогольних напоїв; 
  • підвищення ставок акцизного податку на пиво.

Раді, що пропозиція ввести безстрокові ліцензії на виробництво пива, озвучена минулого року експертами сектору «Регуляторна політика» Офісу ефективного регулювання BRDO, нарешті втілена у життя. Оновлення змінить життя виробників пива та власників невеликих броварень на краще. 

На жаль, суттєве підвищення акцизного податку для всіх виробників пива, яке також запроваджує новий закон, негативно вплине на ці малі бізнеси. Зростання є дуже суттєвим: з 2,78 грн/л до 59,82 грн/л 100-відсоткового спирту. Пропозицією BRDO є, навпаки, зменшити акциз на виробництво пива для малих виробників на 50% від загальнонаціональної акцизної ставки.

Нагадаємо, що ринок українських ферментованих напоїв сектор «Регуляторна політика» досліджував в 2020 році, а також проводив численні консультації з пивоварами. За результатами аналізу ми створили Зелену книгу.  

Пропозиції експертів BRDO щодо поліпшення умов ведення бізнесу на ринку крафтового пива лягли в основу проєктів Законів №№ 5118 та 5119. Окрім згаданих вище норм, ми вважаємо необхідним також: збільшити норму максимального обсягу виробництва до 20 млн літрів на рік для малих виробників пива; скасувати оптову ліцензію для малих виробників пива; диференціювати штрафи в залежності від річного об’єму виробництва. 

Чекаємо на друге читання законопроєктів і сподіваємося на якнайшвидше ухвалення.