Законопроєкти, спрямовані на розвиток крафтового пивоваріння, ухвалено у першому читанні

Парламент підтримав проєкти законів №5118 та №5119 про спрощення умов ведення бізнесу в галузі пивоваріння, які були розроблені за участі експертів Офісу ефективного регулювання BRDO

Сьогодні ринок крафтового пива займає усього 3% від загального обсягу, виробленого в Україні. Ця цифра могла би бути значно більшою, проте надмірне державне регулювання стримує розвиток малого пивоваріння. У свою чергу, карантинні обмеження теж негативно вплинули на галузь.

Законодавчі обмеження для малих пивоварів дозволяють виробляти не більше 300 тис. літрів на рік. За таких умов вартість оптової ліцензії становить 30 тис. грн, а в разі перевищення зазначеного обсягу — 500 тис. грн. 

При цьому, загальноприйнята європейська норма обсягів виробництва пива для малих броварень — 20 млн літрів на рік, що зокрема, також дозволяє таким броварням сплачувати знижену ставку акцизу у розмірі, меншому на 50% від загальнонаціональної акцизної ставки. 

Що пропонують законопроєкти №5118 та №5119?
  • збільшити норму максимального обсягу виробництва до 20 млн літрів на рік для малих виробників пива; 
  • зменшити акциз на виробництво пива для малих виробників пива на 50% від загальнонаціональної акцизної ставки;
  • скасувати оптову ліцензію для малих виробників пива;
  • увести безстрокову ліцензію на виробництво пива та диференціювати штрафи в залежності від річного об’єму виробництва.

У процесі розробки законопроектів експерти BRDO проводили аналітичні дослідження ринку, публічні консультації з бізнесом, а також вивчали міжнародний досвід регулювання пивної галузі та євроінтеграційні зобов’язання України в цій сфері. 

Зазначимо, що ринок пива протягом останніх 10 років зменшився на 42%, і у 2019 році за обсягами виробництва склав 185 млн. дал. (млн. декалітрів), зокрема, через введення ліцензування на торгівлю пивними напоями; зниження рівня доходів населення; підвищення цін на сировину. Однією з нагальних проблем галузі виявилось скрутне становище крафтових пивних виробників. 

Саме тому запропоновані регуляторні рішення направлені на спрощення умов ведення господарської діяльності для малих виробників пива, імплементацію Директиви Ради 92/83/ЄЕС «Про гармонізацію структур акцизних зборів на алкоголь та алкогольні напої» шляхом встановлення  граничного обсягу виробництва пива для малих виробників пива у 200 000 гектолітрів пива на рік та запровадження диференційованого підходу до сплати акцизного податку для них.