Новини
22.04.2022

Законопроєкт, що дозволить лібералізувати використання земельних ділянок в умовах воєнного стану, прийнято за основу

У Верховній Раді прийняли за основу законопроєкт №7289, покликаний спростити надання в користування земельними ділянками для потреб національної економіки, аграрного сектору та громадян України на час воєнного стану. Експерти BRDO брали участь у розробці документа.

Правила регулювання земельних відносин у мирний час довготривалі, тож процес ухвалення рішень може тривати місяці. Крім того, в умовах воєнного стану функціонування Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно є призупиненим. 

Саме тому законопроєктом пропонується надати територіальним громадам сіл, селищ, міст можливість передавати в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що є комунальною власністю  територіальних громад, без державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Про що йдеться в законопроєкті?

  • для розміщення виробничих потужностей підприємств, які були евакуйовані з територій ведення бойовий дій, земельні ділянки державної і комунальної власності надаватимуться у найшвидший спосіб;
  • земельні ділянки комунальної власності, призначені для розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, надаються у постійне користування виконавчим органам сільських, селищних, міських рад;
  • скасовується розробка і затвердження містобудівної документації для тих ділянок, що надаються для евакуйованих потужностей підприємств, а також для будівництва річкових портів і залізничних логістичних центрів. Потрібен буде лише мотивований висновок ​​уповноваженого органу містобудування та архітектури сільської селищної, міської ради. При цьому забороняється використовувати для таких цілей природоохоронні території, землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення, порушувати обмеження у використанні земель (зокрема, у сфері забудови);
  • надається право безперешкодного та безкоштовного доступу для операторів обʼєктів технічної інфраструктури до земельних ділянок усіх форм власності, де розташовані ці обʼєкти, для підтримання їх у належному стані. До переліку зараховуються оператори газотранспортної і газорозподільної системи, оператори систем розподілу і передачі, підприємства централізованого водопостачання і водовідведення, теплогенеруючі, теплотранспортуючі, теплопостачальні організації, оператори електронних комунікацій.

Окрім цього, законопроєкт визначає механізм реєстрації встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок у період, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено, і в умовах воєнного стану. Міністерству аграрної політики та продовольства України надається право призупиняти та відновлювати функціонування Державного земельного кадастру з міркувань безпеки, встановлювати обмеження щодо повноважень державних кадастрових реєстраторів та інші особливості ведення Державного земельного кадастру в умовах воєнного часу.

Ухвалення законопроєкту дозволить забезпечити найбільш нагальні та невідкладні потреби у земельних ділянках суб’єктів, які мають вагоме значення для національної економіки, аграрного сектору та громадян України, а відтак забезпечити український тил. 

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю BRDO і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.