Справедлива плата за користування РЧР – пропозиції BRDO враховані

Донедавна в Україні ставки рентної плати за однакові діапазони радіочастотного ресурсу (РЧР) подекуди відрізнялися в 65 разів. 

Справедливість відновлять зміни до Податкового кодексу, розроблені на основі рекомендацій щодо РЧР експертів BRDO. Зміни набули чинності 23 травня цього року.

Експерти сектору ІТ&Телеком Офісу ефективного регулювання провели детальний аналіз ринку, викладений у зеленій книзі «Як використовувати радіочастотний ресурс для забезпечення якісного зв’язку в Україні?»

Лише уявіть: ставки на певні діапазони частот в Україні складали 45,83 грн, а на інші — 3000 грн. При цьому, усі ці діапазони частот — придатні для новітніх радіотехнологій, зокрема 4G і 5G.

Зміни передбачають збільшення ставки рентної плати для цих частот:

  • тимчасово — до 31 грудня 2020 року (включно) — у розмірі 458,30 гривень на місяць за 1 МГц смуги радіочастот;
  • із 1 січня 2021 року — у розмірі 3000 гривень на місяць за 1 МГц смуги радіочастот.

За нашими розрахунками, у 2021 році надходження до держбюджету від сплати за користування РЧР збільшаться на 236,3 млн грн та розрахунково складуть до 240 млн грн. До кінця 2020 року держбюджет отримає 21,4 млн грн.

«Якщо компанії, що володіють ресурсом, неефективно користуються наданим спектром, — вони будуть змушені або сплачувати підвищену рентну плату за користування РЧР, або відмовитись від його використання», — пояснив керівник сектору ІТ&Телеком Ігор Самоходський.

Він додав, що тоді держава зможе направити ресурс тим компаніям, які готові діяти у напрямку розвитку нових поколінь зв’язку в Україні та можуть сплачувати рентну плату за користування РЧР.

 


Офіс ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office) – незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується міжнародними донорами, у тому числі Європейським Союзом в рамках проекту FORBIZ та  Ініціативи EU4Business.