Відтепер дослідження харчових продуктів зможуть проводити приватні лабораторії

Поки країна плавно входила в робочий ритм нового року, Кабмін на своєму засіданні 10 січня підготував чергову перемогу. Міні-революцію здійснено у сфері лабораторних досліджень харчових продуктів, що проводяться в порядку державного контролю.

Вже незабаром їх зможуть проводити не лише державні, а й приватні лабораторії. Держава відмовляється від жорсткої монополії у сфері державного контролю та делегує окремі повноваження суб’єктам приватного права. Таким чином, створено умови для появи конкуренції між приватними та державними лабораторіями та зниження вартості відповідних досліджень. У підсумку це дозволить оптимізувати мережу державних лабораторій та заощадити кошти платників податків, які витрачаються на систему контролю безпечності харчових продуктів.

Для мінімізації ризиків фальсифікації досліджень Урядом одночасно затверджено критерії, яким мають відповідати уповноважені лабораторії (одним з них є дотримання спеціальної процедури забезпечення об’єктивності досліджень), а також порядок перевірки державою діяльності уповноважених лабораторій. Отже, ще один важливий елемент європейської моделі забезпечення безпечності харчових продуктів впроваджено!

Реформа харчової сфери набрала гарного темпу і є своєрідним бета-тестером інноваційних рішень в багатьох аспектах української інспекційної системи. BRDO і далі уважно стежитиме та підтримуватиме прогресивні кроки в напрямку побудови ризик-орієнтованої моделі контролю харчових продуктів за європейським зразком.

Разом з цим, BRDO у минулому році працював над аналізом проблем рину молока (Зелена книга «Регулювання ринку молока»), а наразі працює над аналізом ринку м’яса. В цих дослідженнях, питання делегування та уповноваження приватних лабораторій визначено як одним з елементів ефективної системи державного контролю відповідно до європейських практик.