BRDO спільно з КБУ поспілкувалися з учасниками ринку будівництва щодо проблем у публічних закупівлях

Експерти команда сектору “Будівництво” Офісу Ефективного регулювання спільно з Конфедерацією будівельників України провели робочу нараду на тему «Публічні закупівлі в будівництві: проблеми та шляхи їх вирішення».

Серед основних проблем, з якими зіштовхуються учасники ринку під час публічних закупівель, окреслені такі:

  1. Завищені кваліфікаційні вимоги;
  2. Попередня змова між компаніями;
  3. Участь державних підприємств;
  4. Участь фіктивних підприємств;
  5. Надмірна цінова конкуренція;
  6. Отримання інформації про тендер компаніями-фаворитами до його початку.

Представники бізнесу також обговорили можливі шляхи вирішення проблем, що полягатимуть у: полегшенні процесу оскарження закупівель та залучення до нього учасників несправедливих тендерів; стандартизації кваліфікаційних вимог й унормування їхнього встановлення; дозвіл на один день на виправлення помилок після подачі документів для участі у тендері; просування питання сертифікації персоналу; класифікації складності проектів та диференціації часу підготовки відповідно до складності.

Нагадуємо, що до кінця літа тривають публічні консультації з учасниками ринку щодо проблематики публічних закупівель у будівництві. Надсилайте опис проблем, з якими ви стикалися, на електронну пошту [email protected]. Після публічних консультацій ми опублікуємо Зелену книгу про публічні закупівлі в будівництві і винесемо її на публічне обговорення. Слідкуйте за анонсами!