Бізнес має отримати необхідну допомогу при підготовці до перевірок, а контролюючі органи – стати консультантами для підприємців

Таким став головний посил семінару «Перевірки бізнесу: основні виклики після завершення мораторію», що відбувся сьогодні за участю ДРС, BRDO, Easy Business та підтримки Програми USAID «Конкуретноспроможна економіка України».

Бізнес все ще скаржиться на обтяжливість процесу перевірок, і після завершення мораторію на їх проведення бізнес потребує більшої підтримки та кращої правової обізнаності щодо вимог, процедур та власних прав під час проходження перевірок.  У поточному році, порівняно з 2018-м, кількість скарг суб’єктів господарювання на дії контролерів зросла вдвічі.

 

«Одним із своїх завдань ДРС вважає підвищення правової обізнаності бізнесу щодо проходження перевірок господарської діяльності, які проводять органи державного нагляду та контролю», – зазначила Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

На думку заступника голови правління ГО «Легкий Бізнес» Кирила Криволапа, більшість підприємців не знають своїх прав під час проходження перевірок, що створює поле для зловживань зі сторони державних органів нагляду (контролю). Подолання цієї проблеми дозволить знизити ризики корупції та допоможе формуванню позитивного бізнес-клімату для бізнесу.

Роль BRDO у цьому процесі – створення й наповнення Інспекційного порталу для максимально ефективної взаємодії органів контролю та бізнесу, а також можливості надати всю необхідну інформацію підприємцям. Зокрема, допомогти знайти відповіді на питання:

  • Чи плануються щодо мене перевірки у 2019 році?
  • Коли розпочнеться та скільки триватиме перевірка?
  • Що саме буде перевірятися та як підготуватися?
  • Чи правильно визначений ступінь ризику підприємства?

«Відвідуваність Інспекційного порталу свідчить про високу затребуваність продукту. Наразі майже завершена розробка функцій для органів держнагляду і контролю, на черзі – корисні функції для підприємців, по суті – Кабінет підприємця. Відмова від комплексних заходів, подання скарги на порушення процедури перевірки у ДРС – все це має стати можливим онлайн», – зазначає керівниця відділу розробки програмного забезпечення Офісу ефективного регулювання Яна Горюнова.

Наступним кроком для підвищення спроможності МСП в управлінні ризиками своєї діяльності, а також зниження корупційних ризиків при взаємодії з контролюючими органами стане розробка посібника з питань проходження перевірок господарської діяльності та створення інтерактивного порталу для бізнесу.