Запрошуємо учасників ринку долучитися до аналізу стану меліоративних систем в Україні

На сьогодні ефективна експлуатація систем осушення та зрошення земель є надзвичайно актуальною, адже за інформацією Держводагентства вперше за 120 років Україна опинилася у ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів у використанні води.

Забезпечення економного використання водних ресурсів можливе лише за умови продуктивного функціонування меліоративних систем та створення “працюючого” законодавства в цій сфері.

В Україні обліковується 5485,3 тис. га меліорованих, у тому числі 2178,3 тис. га зрошуваних і 3307,0 тис.га осушуваних, земель з відповідною меліоративною інфраструктурою (водосховища, магістральні та розподільні канали, захисні дамби, насосні станції, колекторно-дренажна мережа та інші гідротехнічні споруди і об’єкти тощо).

Однак, переважна більшість меліоративної інфраструктури була побудована за радянських часів  і лише незначна їх частина була модернізована. Саме тому суттєвими проблемами на сьогодні є значні втрати води під час її транспортування, складність встановлення тарифів, невизначеність правового статусу самих систем.

Сектор “Сільське господарство” Офісу працює над оцінкою стану меліоративних систем в Україні та написанням Зеленої книги.

З метою забезпечення максимально ефективного перегляду ринку, закликаємо всі зацікавлені сторони долучатись до нашого дослідження і заповнити анкету-опитування щодо ситуації з меліорацією в Україні: https://forms.gle/AQcoBbUDVynV9iSq8