Перезапуск економіки та житло для ВПО – у ВР ухвалили два законопроєкти

Верховна Рада ухвалила в цілому два важливі документи, які регулюють актуальні питання воєнного часу щодо відновлення економіки і створення умов для швидкого будівництва житла для внутрішньо переміщених українців.

Законопроєкти № 7282 та № 7289, у розробці яких брали участь експерти BRDO, створюють передумови для:

  • розміщення будівель та споруд для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб;
  • відновлення житла і населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ;
  • переміщення (евакуації) виробничих потужностей підприємств із зони бойових дій;
  • відновлення логістичних ланцюжків;
  • спрощення надання в користування земельних ділянок для вищезгаданих цілей.

Законопроєкт №7282 передбачає створення нового спеціального виду містобудівної програми – «Програма комплексного відновлення області або території територіальної громади чи її частини». Також законопроєктом встановлюються нормативні процедури розміщення тимчасових споруд та їх комплексів для тимчасового проживання та обслуговування постраждалих внаслідок війни осіб. 

Документом законодавчо регулюються певні питання, пов’язані зі зведенням нових будівель та реконструкції об’єктів для тимчасового проживання і спрощується будівництво окремих об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури в умовах воєнного стану. Для підприємств, що евакуювали свої потужності з місць проведення бойових дій, документом забезпечується нормативно-правове регулювання розміщення їхніх виробничих потужностей на новому місці. 

Законопроєкт №7289, у свою чергу, дозволить забезпечити найбільш нагальні та невідкладні потреби у землі суб’єктів, які мають вагоме значення для національної економіки та аграрного сектору. Для цього зокрема врегульовуються питання, пов’язані із виділенням земельних ділянок та зміни їх цільового призначення в умовах обмеженого функціонування Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.