Новини
29.05.2024

Як державі стимулювати розвиток аквакультурного бізнесу?

Чи існують сучасні інструменти для стимулювання розвитку аквакультурного ринку?

Днями відбулася подія, покликана дати відповіді на це та дотичні питання. До форуму «Реформа рибного господарства України та роль рибогосподарської науки» серед інших долучилися представники BRDO, Мінагрополітики та Держрибагенства.

Про що говорили?

Учасники форму поділились досвідом створення аквакультурних господарств в рамках індустріальних парків. Кілька бізнесів скористалися державним стимулюванням цього напрямку, яке передбачає Закон України «Про індустріальні парки». Підприємці заснували нові аквакультурні ферми, скориставшись положеннями Закону, котрі надають учасникам індустріального парку можливість отримати, зокрема:

  • компенсацію відсоткової ставки за кредитами (позиками);
  • звільнення від сплати мита та податку на додану вартість при ввезенні нового устаткування та комплектуючих виробів;
  • звільнення від сплати податку на прибуток протягом 10 років.

Ці кейси наочно ілюструють позитивний вплив на ринок законодавчої ініціативи.

Чи матиме вона продовження?

Проєкт Закону України № 8119 «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства», розроблений BRDO в рамках проєкту Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО, може стати гармонійним доповненням Закону України «Про індустріальні парки». Основним завданням законопроєкту єє залучення інвестицій в сектор аквакультури. Документ надає підприємцям змогу отримати право користування частиною рибогосподарського водного об’єкта та земельною ділянкою біля води шляхом участі в прозорому та конкурентному аукціоні. Ухвалення ЗП № 8119 забезпечить стале зростання ринків аквакультури та марикультури в Україні.

Цифри на підтвердження: якщо принаймні 2% учасників ринку організують свої виробництва в рамках індустріальних парків, протягом 10 років за рахунок пільг їм вдасться зекономити близько 107,9 млн грн (накопичувально). Кожна зароблена таким підприємством гривня потенційно може збільшитись на 1,32 грн відповідно.

Реалізуючи надані новими законодавчими актами можливості український бізнес отримає прозорі, зручні та доступні умови для здійснення інвестицій у сфері аквакультури. В подальшому продукти лову можуть бути використані для виробництва харчової продукції з доданою вартістю та реалізації нових проєктіву сфері переробної промисловості в межах індустріальних парків.