Новини
30.05.2024

Уряд хоче скасувати дозвіл на спорудження систем меліорації

Дерегуляція в дії: Уряд ухвалив законопроєкт, який скасовує дозволи місцевих рад на спорудження систем меліорації, а також погодження Держрибагентства на будівництво чи інші роботи в акваторії морських рибних портів.

Чому це важливо?

Наразі ці інструменти держрегулювання втратили будь-який сенс і лиш обтяжують підприємців.

Для того, щоб розпочати зведення меліоративної системи, бізнесу потрібен загальний дозвіл на будівництво, що безоплатно надається органом державного архітектурно-будівельного контролю. Аналогічний дозвіл на будівництво від місцевої влади по суті є дублюючим документом, процес видачі якого пов’язаний з корупційними ризиками.

Так само неактуальним дозвільним документом є погодження Держрибагенства на будівництво або будь-які інші роботи на території та акваторії рибного морського порту. Вимоги до надання такої послуги в законодавчому полі наразі відсутні.

Вдосконалити законодавство та позбутися цих норм минулого року рекомендувала урядовцям Міжвідомча робоча група з дерегуляції. На виконання рішення МРГ Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з експертами Офісу ефективного регулювання BRDO розробили законопроєкт, днями підтриманий Кабінетом міністрів України.

Документ набуде чинності після ухвалення Верховною Радою, підписання Президентом України та опублікування.

Реформа дерегуляції триває. Нагадаємо, що за її перебігом та досягненнями ви можете слідкувати на сайті deregulation.me.gov.ua.

Офіс ефективного регулювання BRDO долучився до роботи МРГ в межах проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю SMEPIS і не обовʼязково відображає думку Європейського Союзу.