Новини
17.10.2024

Потреба у відкритих даних зростає. Результати опитування BRDO

Цінність відкритих даних в Україні зростає, адже це дієвий і незамінний інструмент у багатьох сферах діяльності. Уже сьогодні, завдяки доступу до даних, українці мають змогу відслідковувати потенційні корупційні ризики, аналізують тренди, продукують дослідження та ухвалюють рішення для свого бізнесу.

Улітку команда BRDO разом з партнерами запустили онлайн-опитування користувачів відкритих даних, щоб оцінити рівень задоволеності та потребу в додатковій інформації. Відповідно, найбільше опитані використовують дані для підготовки аналітики і досліджень, а також для розробки продуктів і сервісів для зовнішніх користувачів. Проте ще багато наборів даних залишаються недоступними для широкої аудиторії у формі відкритих даних, що і є ключовим викликом для цієї сфери. 

Які результати дослідження?

  • 36% респондентів ‒ представники громадського сектору, які найбільше зацікавлені у відкритих даних;
  • аналітика, розробка продуктів та ухвалення рішень ‒ лідери напрямків з використання наборів даних;
  • найпопулярніші набори даних: дані місцевої влади (їх вказує 31% опитаних), судові дані (29%), дані ЄДР (24%);
  • 26% респондентів зацікавлені у відкритті даних ЄДР;
  • 13% опитуваних повністю призупинили роботу через обмежений доступ до даних, а 60% не можуть надати окремі послуги чи інформацію клієнтам;
  • 56% опитаних задоволені доступом на Порталі відкритих даних, 40% ‒ доступністю даних за запитом, 24% ‒ частотою оновлення даних.

Додатково, опитування мало на меті зібрати пропозиції від користувачів відкритих даних щодо розвитку сфери. Так, пропозиції опитаних можна розділити на два блоки, що стосуються Порталу відкритих даних та сфери загалом. 

Що потрібно зробити для покращення Порталу відкритих даних?

  • створити інтегровані сторінки громад з релевантними наборами даних;
    переналаштувати реєстраційну картку Порталу для приналежності громад до районів;
  • вдосконалити пошук на Порталі;
  • покращити співпрацю з розпорядниками даних.

Як вдосконалити сферу відкритих даних загалом?

  • ухвалити зміни до Постанови КМУ № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних»;
  • врегулювати оприлюднення даних громад у регіонах, частина територій яких перебувають під тимчасовою окупацією. 

У межах ініціатив з відкритих даних триває розвиток комунікаційної платформи Data+, яка стала майданчиком з обговорення важливих новин, поширення інформації та взаємодії учасників ‒ громадських організацій, активістів та представників органів влади. Так, фактично всі респонденти готові брати участь у роботі платформи Data+, а половина ‒ бути постійними учасниками майданчика. 

З ключовими результатами опитування користувачів відкритих даних можна ознайомитись на сайті BRDO у короткій та розширеній формах. 

Опитування проведене за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev. Партнер у реалізації проєкту — Офіс ефективного регулювання BRDO.