Новини
26.06.2024

Оборонна політика — пріоритет номер один для міжнародних донорів та громадянського суспільства України

Про це заявив Олексій Дорогань, виконавчий директор BRDO, у своїй промові на провідній антикорупційній конференції IACC International Anti-Corruption Conference.

Чому це важливо?

The International Anti-Corruption Conference — це подія, яку раз на два роки організовують IACC Council та Transparency International.

Цьогорічна 21-ша IACC відбулася в Литві та була присвячена темі «Протистояння глобальним загрозам: заради чесності». У конференції взяли участь близько 2000 учасників з 140 країн – державні лідери, делегати з приватного та державного секторів, а також представники громадянського суспільства.

До чого тут BRDO?

У межах IACC 2024 коаліція RISE Ukraine, співзасновником якої є BRDO, організувала панель «Підзвітна та прозора відбудова України».

Окрім Олексія Дороганя, до івенту долучилися модераторка Мартина Богуславець, голова правління Коаліції та голова Антикорупційний центр МЕЖА, та спікери Гевін Хейман, Open Contracting Partnership, Тетяна Хутор, Інститут законодавчих ідей, Юхані Гроссманн, Basel Institute on Governance.

Експерти поділилися антикорупційними досягненнями України, серед яких — відкриття публічних даних, яке адвокувала Коаліція RISE Ukraine, цифрові інструменти забезпечення прозорості Prozorro та DREAM – Державна цифрова екосистема управління відновленням.

Про що говорив Олексій?

Олексій Дорогань наголосив на важливості підтримки зусиль України у сфері оборони, а також презентував низку напрацювань BRDO, зокрема:

  • Реформа оборонних закупівель

Застосування досвіду реформи публічних закупівель та розробки Prozorro дозволяє будувати ефективні та зрозумілі процеси в оборонних закупівлях. Це важливо для мінімізації можливостей для корупції та забезпечення ефективного використання ресурсів для захисту країни.

  • Цифровізація процесу мобілізації

Ще нещодавно процес мобілізації був на 99% паперовим. Тож громадяни зіштовхувались із чергами, бюрократією та випадками корупції. Цифрові технології дозволяють реально оцінити мобілізаційний ресурс та зробити процедури ефективнішими та захищеними від зловживань.

  • Цифровізація процесу бронювання військовозобов’язаних

Незабаром на порталі Дія з’явиться послуга бронювання для військовозобов’язаних працівників критично важливих підприємств. Це автоматизує та спростить процес бронювання, водночас зробить його прозорим та ефективним.

  • Хмарні технології для війська

Ми сприяємо впровадженню іноземних хмарних сховищ для деяких військових систем. Це знижує ризики фізичного знищення дата-центрів на території України та підвищує безпеку і ефективність роботи з критично важливими даними.

  • Прозорість і підзвітність в логістиці

Ми працюємо над розробкою логістичних та облікових систем, щоб міжнародні партнери могли довіряти ефективному та прозорому використанню наданої допомоги.

Прозорість та підзвітність є ключовими факторами для перемоги України і подальшого тривалого миру. Дякуємо міжнародним партнерам за можливість долучитися до провідної конференції, представити напрацювання та поділитися досвідом з колегами.