Новини
19.07.2024

Переговорний процес і вступ до ЄС: експерти проєкту SMEPIS провели серію освітніх семінарів

Останнім часом на шляху України до членства в ЄС спостерігається значний прогрес. У червні 2024 року ЄС офіційно відкрив переговори про вступ з Україною. Це рішення було прийнято після схвалення Європейською радою в грудні 2023 року та подальшого схвалення Рамкової програми переговорів у червні 2024 року.

У середу, 17 липня, новообраний Європарламент ухвалив резолюцію «Про необхідність постійної підтримки України ЄС», підтвердивши таким чином необхідність подальшої підтримки Європейським Союзом України як у відсічі російській агресії, так і в забезпеченні майбутнього членства в ЄС.

Процес набуття членства в ЄС є тривалим і потребує спільних зусиль усіх державних органів для спільної роботи для досягнення такої бажаної для України мети. Саме тому проєкт EU4Business: Політики та підтримка інституцій малого та середнього бізнесу (SMEPIS), який Ecorys реалізовує в консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу, організував серію освітніх семінарів для представників різних департаментів Міністерства економіки України для ознайомлення учасників з основними етапами підготовки та проведення процесу приєднання та переговорів.

Експерти SMEPIS розкрили такі теми:

  1. Загальні рамки переговорного процесу – політичні аспекти та адвокаційні зусилля.
  2. Вступ до acquis ЄС: первинне та вторинне право ЄС, інституції ЄС та їх роль у законодавчому процесі, посібник EUR-Lex.
  3. Європейська інтеграція України: Копенгагенські критерії, механізм підтримки України як інструмент підтримки, самоперевірка та перевірка законодавства, впровадження процесу acquis ЄС.
  4. Міжнародний досвід переговорного процесу на шляху до членства в ЄС.

Понад 80 учасників взяли участь у кожному семінарі, активно долучаючись до дискусії і ставлячи запитання після кожної сесії.

Учасники назвали найбільш цікавими такі теми: структура та процес переговорів, перевірка та моніторинг, процес відбору; обмін досвідом/практичний досвід інших країн;

Копенгагенські критерії; критерії вступу до ЄС; технічні питання адаптації законодавства ЄС; нові знання та ідеї для роботи над переговорним процесом між Україною та ЄС.

«Завдяки темі переговорного процесу мені тепер більш зрозуміло, як цей процес буде проходити для України», – поділився у формі зворотного зв’язку один із учасників. «Дякую за детальну інформацію! Процес підготовки прогнозних документів, процес взаємного обміну з представниками ЄК, вплив Єврокомісії на внутрішні процеси – це також теми, про які я хотів би дізнатися більше протягом наступного майстерні”, – зазначив інший учасник.

Команда експертів SMEPIS продовжує роботу над організацією заходів з підвищення спроможності для представників Міністерства економіки, Міністерства цифрової трансформації, Державної регуляторної служби, EEPO та інших, щоб допомогти покращити спроможність та стійкість українських установ.