Новини
11.10.2024

Перезавантаження системи перевірок бізнесу: Парламент підтримав законопроєкт № 5837

8 жовтня Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт № 5837 «Про основні засади державного нагляду (контролю)». 

Документ, розроблений Мінекономіки спільно з Державною регуляторною службою та експертами BRDO, спрямований на створення сприятливого середовища для ведення бізнесу та розвиток малого й середнього підприємництва. Ухвалення цих змін було рекомендовано на засіданні Міжвідомчої робочої групи з прискореного перегляду інструментів державного регулювання (МРГ). 

Що змінюється для бізнесу?

  • Менше перевірок для застрахованих підприємців. Якщо підприємець застрахований і має середній або низький рівень ризику, кількість планових перевірок зменшиться.
  • Аудит як попереджувальний захід. Підприємці зможуть залучати фахівців для проведення аудиту з метою виявлення та усунення порушень без накладення штрафів. Позитивний висновок аудиту знизить кількість планових перевірок у півтора раза.
  • Громадські ради в органах контролю. Представники бізнесу будуть залучені до роботи громадських рад, що підвищить прозорість процесу розгляду скарг та зменшить навантаження на суди через досудове врегулювання.
  • Електронізація процесів. Оновлений Інспекційний портал забезпечить можливість подачі скарг, відмов від комплексних перевірок і обміну документами онлайн. Це значно скоротить час та ресурси для підприємців та держорганів.
  • Відповідальність органів контролю. Керівники органів контролю нестимуть відповідальність за порушення процедур із боку своїх підлеглих, а якщо суд підтвердить незаконність рішення, посадові особи будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Законопроєкт також посилює захист прав громадян та заохочує бізнес до відповідальності, усуваючи недобросовісні схеми ухилення від законних перевірок.

Чому це важливо?

Цей законопроєкт є частиною масштабної дерегуляції, яка є складовою однієї із чотирьох стратегічних цілей, ухваленої урядом Стратегії МСП, — відновлення та полегшення ведення бізнесу. Дерегуляційний підхід Стратегії відповідає меті ЄС щодо спрощення регуляторного середовища й допоможе зростанню малого та середнього бізнесу. Пріоритетом є врахування потреб МСП за принципом «Think small first».

Ухвалення цього законопроєкту також є виконанням одного з пунктів Ukraine Plan. 

Ukraine Facility – це програма фінансової підтримки України від ЄС обсягом 50 мільярдів євро, які будуть спрямовані в українську економіку протягом 2024-2027 років. Кошти європейських партнерів не зможуть повністю покрити дефіцит бюджету країни, проте точно стануть вагомим внеском у стійкість нашої економіки.

План для Ukraine Facility (Ukraine Plan) – це технічний документ, необхідний для запуску програми. Реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки. 

Нагадаємо, що МРГ з дерегуляції вже переглянула понад 1300 регуляторних інструментів, значну частину з яких було рекомендовано до скасування або спрощення.

Офіс ефективного регулювання BRDO долучився до роботи МРГ у межах проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю SMEPIS і не обовʼязково відображає думку Європейського Союзу.