Новини
19.08.2024

Річниця чи роковини? Рік без зрушень процесу декриміналізації порнографії в Україні

Рік тому, 18 серпня 2023 року, у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт №9623 про декриміналізацію порнографії. 

Нагадаємо, що виробництво й обіг порно в Україні повністю заборонені. Максимальною санкцією за порушення є позбавлення волі на 7 років. Кримінальна відповідальність за подібні дії за змістом суперечить конституційним правам громадян і не відповідає сучасним європейським стандартам. Відбувається марнотратство ресурсів держави на переслідування “злочинів”, які не несуть реальної загрози суспільству. 

Що відбулося за рік: 

  • До Верховної Ради України було внесено альтернативний законопроєкт, який пропонує частково посилити відповідальність за порнографію під виглядом декриміналізації. Жодного прогресу щодо його розгляду не відбулося. 
  • Згідно з даними Opendatabot, кількість переслідувань за доросле порно збільшилася на 60%, а кількість переслідувань за дитяче порно – зменшилася на 40%. Це означає, що десятки життів було зламано звинуваченнями в діяннях, які не є небезпечними для співгромадян, наприклад, таких як добровільна публікація дорослими людьми власних нюдсів у соцмережах. 
  • Жодного прогресу щодо розгляду законопроєкту №9623 з боку Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності також не відбулося. 

Для розблокування розгляду ЗП №9623 досі не вистачає рішення кількох осіб: голови профільного Комітету ВРУ, Міністра внутрішніх справ України та керівництва фракцій та парламенту. 

Водночас українське суспільство неодноразово продемонструвало своє бажання зробити українське законодавство більш сучасним та схожим на європейське: українці зібрали більше ніж 25 000 підписів під петицією щодо декриміналізації порнографії, а з підтримкою декриміналізаційного ЗП виступило понад 20 ГО, включно з об’єднаннями військових та волонтерів. 

Статистика також говорить про готовність суспільства до декриміналізації порнографії. Зокрема, Україна входить до топ-20 країн за споживанням трафіку на Pornhub. Платформа OnlyFans, що надає доступ до продукції порнографічного характеру, була однією з перших іноземних компаній, що сплатила податок за надання електронних послуг в Україні у 2022 році. Зауважимо, що еротичний контент навіть використовується для збору пожертв на оборонні цілі України (об’єднання Теронліфанс заробило 31 млн грн для ЗСУ завдяки нюдсам). 

Чому важливо ухвалити ЗП №9623, і воєнний стан не є для цього перешкодою?

Зменшення кримінальних переслідувань громадян за діяння, що не містять суспільної небезпеки, є як ніколи актуальним під час війни. Так само потрібні українцям й інші позитивні наслідки ухвалення ЗП.

Зокрема, декриміналізація дорослої добровільної порнографії зекономить бюджетні кошти та забезпечить додаткові надходження до держбюджету завдяки податкам, зменшить кількість корупції в правоохоронних органах. Це також вивільнить час правоохоронців на боротьбу з реальними злочинами, такими як кіберзлочинність та розповсюдження дитячої порнографії. 

Що важливо знати про ЗП №9623?

  • Законопроєкт №9623 не декриміналізовує дитяче порно, розповсюдження порно серед неповнолітніх, публічну демонстрацію порнографії, торгівлю людьми, поширення порноконтенту без згоди тощо. 
  • Законопроєкт №9623 був внесений у парламент більше ніж 20 народними депутатами з різних політичних сил, а головним ініціатором виступив Ярослав Железняк). 

Додаткові матеріали: