Новини
30.04.2024

Стандарти протидії відмиванню грошей – наскільки їм відповідає Україна?

Відбудова України залежить від іноземних інвестицій, а вони залежать від того, чи вдасться країні забезпечити стійкість та цілісність фінансової системи. Актуальному стану справ в цій сфері присвячено звіт проєкту SMURF.

❓Чому це важливо?

Звіт ґрунтується на результатах онлайн-семінару, проведеного в лютому 2024 року. Подія зібрала представників ключових українських фінансових установ та відповідних органів влади, щоб обговорити технічну відповідність України стандартам Financial Action Task Force (FATF) та ефективність реагування на фінансові злочини.

Підготовлений Оксаною Ігнатенко та Арзу Аббасовою документ узагальнює результати дискусії, що відбулася під час семінару, і розкриває чотири ключові теми, котрих вона стосувалася:

  1. Регулювання галузі віртуальних активів, необхідність якнайшвидшої розробки нормативно-правової бази в цій сфері та ухвалення відповідного Закону «Про віртуальні активи»;
  2. План роботи для створення Єдиного реєстру рахунків фізичних і юридичних осіб та індивідуальних банківських сейфів, дедлайн для якої встановлений наразі на 2027 рік;
  3. Потреба в подальшому зміцненні та розширенні державно-приватного партнерства (ДПП) для розвитку технологій протидії відмиванню грошей;
  4. Необхідність вдосконалення методів фінансових розслідувань для повернення активів, одержаних злочинним шляхом; забезпечення належної підготовки прокурорів, які ведуть такі справи тощо.

Повний текст звіту за посиланням.

❓Що таке SMURF?

«Нагляд за фондами відбудови України та їх моніторинг» (Supervising and Monitoring Ukraine’s Reconstruction Funds – SMURF) — це спільний проєкт Центру Фінансів та Безпеки (CFS) у Королівському інституті оборонних досліджень (RUSI) та Офісу Ефективного Регулювання BRDO. 

Заснований у 2022 році у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, проєкт спрямований на боротьбу з фінансовими злочинами та з відмиванням грошей, та вирішення питань відбудови. Задача дослідників проєкта — визначити реалістичні політичні відповіді на ці виклики. Проєкт також слугує платформою для молодіжної співпраці у боротьбі з відмиванням грошей та розширенні можливостей громадянського суспільства України як «другої лінії оборони».