Новини
10.06.2024

Цифровізація українського МСП: про що говорили на воркшопі, організованому ОЕСР

Організація економічного співробітництва та розвитку (OECР) презентувала одразу два нові дослідження, а також провела для стейкхолдерів воркшоп від рекомендацій до впровадження з метою підтримки цифрової трансформації МСП у країнах Східного партнерства.

Подія зібрала близько 80 представників бізнесу, урядовців та незалежних експертів, відповідальних за розробку та впровадження політик, які мають сприяти появі цифрових рішень для українського МСП та подальшому розвитку сектору, а також міжнародних партнерів України.

В якості спікера до воркшопу ОЕСР-GIZ “Від рекомендацій до впровадження: підтримка цифрової трансформації МСП у країнах Східного партнерства” долучився виконавчий директор BRDO Олексій Дорогань.

Чому це важливо?

ОЕСР – це міжнародна організація, у межах якої уряди 37 країн з ринковою економікою співпрацюють для розробки стандартів політики, спрямованих на сприяння сталому економічному зростанню. За впливом ОЕСР належить до трійки провідних світових економічних установ разом з МВФ та Світовим банком. Відпочатку повномасштабного вторгнення РФ ОЕСР поглибив співпрацю з Україною, ґрунтуючись на трьох десятиліттях спільної роботи. 4 жовтня 2023 року Рада ОЕСР офіційно визнала Україну перспективним майбутнім членом організації та закликала Генерального секретаря розпочати процес приєднання.

У квітні 2024 року BRDO долучився до 30-го засідання Комітету ОЕСР в Парижі разом з представниками Міністерства економіки України, Державної регуляторної служби України та проєкту ЄС EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS).

Про що кажуть дослідження ОЕСР?

Минулого тижня ОЕСР презентувала стейкхолдерам актуальні напрацювання:

«Індекс політики щодо МСП: країни Східного партнерства в 2024 році» – звіт, що містить аналіз регіональної державної політики щодо МСБ. Цього року результати дослідження показали, що ситуація в порівнянні з 2020 роком продовжує покращуватись, а українські підприємці проявляють вражаючу стійкість та адаптивність, незважаючи на виклики війни. Держава, зі свого боку, постійно збільшує кількість інноваційних інструментів для підтримки операційного середовища МСП та їхньої інтернаціоналізації.

«Підвищення стійкості шляхом прискорення цифрової трансформації бізнесу в Україні». Економічні виклики особливо позначилися на українських МСП, 64% з яких були змушені тимчасово призупинити або закрити свій бізнес у перші місяці війни. Цифрові технології можуть допомогти пом’якшити ці наслідки. Протягом 2023 року ОЕСР надала Україні рекомендації щодо їх використання задля підвищення продуктивності бізнесу, підсилення його стійкості і сприяння відновленню.

У звіті наведений огляд результатів цієї роботи, і розглядаються:

  • шляхи посилення інституційної та політичної основи для цифровізації МСП на національному і регіональному рівнях;
  • шляхи цільової підтримки цифровізації МСП, засновані на моделях ОЕСР;
  • конкретні шляхи використання цифровізації, які можуть допомогти МСП протистояти викликам, пов’язаним з війною.

До чого тут BRDO?

Воркшоп мав на меті окреслити дорожню карту із практичної реалізації рекомендаційзадля сприяння розвитку даного сектору української економіки напередодні запуску ОЕСР-GIZ проєкту «Підтримка цифрової трансформації МСП у країнах Східного партнерства». Він надаватиме подальшу підтримку творцям політик регіону, з метою прискорення цифрової трансформації та цифрового зміцнення сектору МСП.

У рамках воркшопу Олексій Дорогань, виконавчий директор BRDO, представив своє бачення дорожної карти цифровізації українського МСП, висвітленого в дослідженнях ОЕСР.

На думку Олексія, першочергові кроки в цьому напрямку мають охоплювати:

  1. Підтримку переходу бізнесів з 1С на користування іншими програмами бухгалтерського та фінансового обліку; на його думку, гарним прикладом подібної підтримки є нещодавня ініціатива Українського католицького університету, в межах якої студенти курсу суспільно орієнтованого навчання «Кризовий менеджмент і прийняття рішень в умовах невизначеності» провели дослідження переходу українських компаній із російського програмного забезпечення на альтернативні продукти;
  2. Підтримку переходу бізнесів на електронний документообіг, адже досі поширені випадки лише формального переходу, який для впевненості досі відбувається паралельно з друкуванням цифрових документів; сприяти цьому може зміна податкового адміністрування;
  3. Впровадження ваучерів на послуги для цифровізації бізнесів, які є передумовою підвищення продуктивності підприємств; при нестачі кадрів, яка характеризує наразі український ринок, зростання продуктивності є ключовим шляхом до економічного зростання.

На тлі безпрецедентних викликів, спричинених повномасштабним вторгненням Росії, Україна намагається продовжувати реформи. Вдячні ОЕСР за підтримку цього імпульсу та стабільне посилення співпраці. BRDO працює над цифровізацією бізнесу в рамках проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу, а також, віднедавна, в рамках проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID і UK Dev.