Новини
10.06.2024

Удосконалення порядку ведення військового обліку і набуття статусу УБД: ВРУ ухвалила закон, розроблений за участі BRDO

Цифровізації військових реєстрів бути: у другому читанні ухвалено законопроєкт щодо удосконалення порядку ведення військового обліку та набуття статусу учасника бойових дій у період дії воєнного стану, розроблений за участі експертів BRDO.

У чому полягала проблема?

Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів призначений для цифрового ведення військового обліку, збору та обробки відомостей, що необхідні для ефективної мобілізації та рекрутингу. Ефективне функціонування реєстру було ускладненим через відсутність необхідних законодавчих передумов для інформаційних взаємодій для збору таких даних.

Також до ухвалення ЗП був відсутній прозорий, дієвий та зручний механізм отримання статусу учасника бойових дій у період дії воєнного стану в районах ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

ЗП було розроблено з метою впорядкування окремих норм законодавства в частині:

  • правового регулювання обробки інформації з обмеженим доступом в системах Міністерства оборони України;
  • впровадження та затвердження відповідних профілів безпеки;
  • належної інформаційної взаємодії Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з іншими інформаційно-комунікаційними системами та реєстрами;
  • запровадження дієвого механізму надання статусу учасника бойових дій у період дії воєнного стану для окремих категорій осіб в електронному (автоматичному) режимі.

Що передбачає ЗП?

  1. розробку та затвердження базових профілів безпеки, а також розробку та затвердження Міністерством оборони України галузевих та/або цільових профілів безпеки для відповідних інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних систем, у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України;
  2. забезпечення цифровізації процесу надання статусу учасника бойових дій у період дії воєнного стану для відповідної категорії осіб;
  3. уточнення переліку відомостей, що обробляються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів та вдосконалення інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами для отримання таких відомостей;
  4. створення електронного кабінету ведення персонального обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, з метою забезпечення оцифрування процесу ведення такого персонального обліку.

Ухвалення ЗП створює умови для забезпечення належного рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

Також очікується поліпшення процесу визначення статусу та забезпечення захисту прав осіб, які брали участь у бойових діях. Його впровадження сприятиме відновленню та розвитку суспільства, а також зміцненню обороноздатності держави.

Також Закон, серед іншого, дозволить уточнити повноваження Міністерства оборони України та Збройних Сил України щодо обробки інформації у сфері їх відання у період дії правового режиму воєнного стану, а також повноваження Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України щодо здійснення заходів з підготовки держави до відбиття воєнної агресії у кіберпросторі (кібероборони).