Новини
03.06.2024

Відкриті дані в Україні – як знайти баланс між поновленням доступу і безпековими ризиками?

Україна – єдина країна у світі, що розвиває сферу відкритих даних в умовах повномасштабної війни. Завдяки відкритим даним громадяни можуть якісно аналізувати ситуацію в країні і підвищувати прозорість, підзвітність та ефективність державних органів, навіть в умовах воєнного стану. На основі відкритих даних розробили понад  120 інноваційних продуктів, які спрощують життя громадянам.

На цьому наголосила Валерія Ткач, заступниця директора департаменту розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України, під час офлайн-дискусії «Відкриті дані: шлях до прозорості і підзвітності». Подія відбулася в межах Тижня Відкритого Уряду.

На початку повномасштабного вторгнення доступ до порталу відкритих даних був повністю закритий. Його поновили 1 серпня 2022 року, але не до всіх цінних наборів даних. Однак робота щодо поступового і безпечного повернення доступу до відкритих даних все ж здійснюється. Зокрема, Мінцифра працює над розробленням Національної стратегії відкритих даних України на 2025-2027 роки, що врахує умови воєнного стану і забезпечить ефективний підхід до розвитку цієї сфери.

«”Підтримка цифрової трансформації” – проєкт, який продовжить розвивати сферу відкритих даних та ініціативи, які реалізовував проєкт USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах / TAPAS» протягом восьми років, – розповіла Надія Конащук, керівниця напряму відкритих даних проєкту «Підтримка цифрової трансформації». – Завдяки підтримці міжнародних донорів було досягнуто значних результатів в розвитку open data сфери. Прозорість державного управління, антикорупційні механізми, розвиток технологічного бізнесу та ініціатив громадянського суспільства — Україна демонструє прогрес і під час війни. Бо прозорість є основою для міжнародної співпраці та економічної взаємодії».

До заходу долучився онлайн народний депутат України Ярослав Юрчишин, який відзначив важливість доступу до публічної інформації: «Ми лише вибудовуємо наші демократичні інституції, і дуже часто ще пострадянські підходи у державних структурах починають змінюватися лише тоді, коли на основі наявних даних і дуже чітких запитів суспільство формулює мотивацію та аргументацію щодо необхідних напрямків руху розвитку державних послуг і їхньої ефективності».

На заході вперше представили концепцію Data+ — комунікаційної платформи для спільної роботи стейкхолдерів у сфері відкритих даних. Серед них: представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства цифрової трансформації, розпорядників інформації, користувачів даних, експертів та інших зацікавлених сторін. Платформа створена для підтримки прозорості та розвитку сфери відкритих даних в Україні. Серед завдань платформи:

  • системний діалог між розпорядниками та користувачами даних;
  • вдосконалення державної політики та законодавства;
  • аналітична робота;
  • координація зусиль щодо адвокації відкриття даних;
  • міжнародна співпраця.

Олексій Дорогань, виконавчий директор BRDO, так прокоментував завдання, що допоможе вирішити платформа Data+: «Після повномасштабного вторгнення доступ до відкритих даних був суттєво обмежений, що цілком очікувано. Але також цілком очікувано, що спільнота, яка цінує і працює з відкритими даними, незадоволена таким станом речей. За ці 2,5 роки повномасштабної війни викристалізувалося питання – де цей момент, коли ми маємо повернутися від обмеження відкритих даних,, що саме ми обмежуємо, як і чому. За 2,5 роки відповіді представників заінтересованих сторін «не на часі» стали звучати все менш і менш впевнено. Виглядає, що вже незабаром можна досягнути консенсусу, що це питання треба вирішувати вже зараз». 

За його словами, суспільство має вагомий запит на справедливість, який порушується тоді, коли, з погляду спільноти, чутливі дані залишаються відкритими, а не чутливі, найбільш популярні дані, – закритими. 

«Необхідно знайти баланс між тим, як повернути доступ до відкритих даних, необхідних, зокрема, для прозорої і підзвітної відбудови України, але водночас не створити нових безпекових ризиків. Якщо на платформі Дата+ зʼявиться певний консультативно-дорадчий орган, де були б представники Служби безпеки України, розпорядників інформації і громадськості, і в ньому би ухвалювалися спільні рішення щодо пріоритетних наборів даних, то це, на мою думку, може спрацювати», – наголосив Олексій Дорогань.

Детальна концепція платформи Data+ доступна за посиланням.

Приєднатися до установчої зустрічі Data+, яка відбудеться 17-21 червня, можна за посиланням

Пройти опитування користувачів відкритих даних – за посиланням.

Захід реалізований за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Офісу Омбудсмана України та завдяки проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID і UK Dev. Партнер заходу – Офіс ефективного регулювання BRDO.