Новини
19.09.2024

Запрацювала електронна система дозвільних документів єДозвіл

З 18 вересня офіційно стартувала Єдина державна електронна система дозвільних документів (єДозвіл) https://e-license.gov.ua/, яка дозволить підприємцям отримувати ліцензії та інші дозвільні документи в електронній формі. Система була презентована під час заходу «Економічна політика України. Відновлення під час війни», проведеного Міністерством економіки України в Києві 16 вересня 2024 року. Проєкт єДозвіл фінансується Європейським Союзом у межах проєкту EU4DigitalUA, що впроваджується FIIAPP.

У системі вже доступна перша послуга – з реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці https://diia.gov.ua/services/e-pidpriyemec. Вона є частиною доступної на порталі «Дія» комплексної послуги е-Підприємець, яку розробили та продовжують масштабувати за фінансової підтримки ЄС в межах проєктів EU4DigitalUA та DT4UA. У рамках цих проєктів Академія електронного управління підтримала розробку цієї послуги, а також її промоцію разом із FIIAPP.

До запровадження цієї послуги також долучалася команда Офісу ефективного регулювання BRDO. Завдяки роботі системи єДозвіл процес подання декларацій буде автоматизованим. Система прослідкує за повнотою інформації: вкаже, якщо якесь з полів не заповнено, або ж автоматично прийме декларацію, якщо всі поля заповнені коректно. 

Чому це важливо

  • більше не потрібно заповнювати паперові заяви, достатньо скористатися порталом Дія;
  • перевірка здійснюється за допомогою єДозволу, і якщо рівень ризику визначено як низький, дозвільні документи видаються автоматично;
  • єДозвіл взаємодіє з електронними інформаційно-комунікаційними системами держорганів, тож від підприємців не вимагатимуть документів, які вже там містяться.

Система єДозвіл створена для переведення в електронну форму процедур надання дозвільних документів для бізнесу.

В рамках першої черги єДозволу в Мінекономіки планують відцифрувати отримання найбільш масових послуг для бізнесу, серед яких ліцензії на ветеринарну практику, освітню дошкільну діяльність, провадження господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

А вже у жовтні через єДозвіл можна буде отримати Висновок щодо продовження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту. 

Проєкт єДозвіл реалізується Міністерством економіки України у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та фінансується Європейським Союзом у межах проєкту EU4DigitalUA, що впроваджується FIIAPP. 

Підтримка проєкту також надається DT4UA, що впроваджує E-Governance Academy. Консультаційна підтримка щодо розробки нормативно-правових актів для системи здійснюється проєктом EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу.