Новини
02.03.2016

Доступ до надр стане прозорим та конкурентним для бізнесу – експерти

2 березня Кабінет Міністрів України затвердив зміни до постанов №615 та №594 від 30.05.11, що визначали порядок надання спецдозволів на користування надрами та порядок проведення аукціонів з продажу таких дозволів. Цей документ Офіс ефективного регулювання BRDO розробив спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Міністерством екології та природних ресурсів.

За словами Олексія Гончарука, голови BRDO, через аукціони  продавалось лише 5% спецдозволів. Тепер цей механізм зможе запрацювати реально.

«Постановою значно зменшується перелік підстав, якими раніше користувалися для уникнення аукціону та прибираються корупційні перепони для участі добросовісних компаній в аукціонах. Зокрема, тепер бізнесу буде надаватися достатньо часу та інформації для вивчення лоту, що виставляється на продаж. Це дозволить створити між надрокористувачами чесну конкуренцію», – вважає Олексій Гончарук.

Завдяки прийнятим змінам, бізнес отримає можливість самостійно ініціювати винесення окремих ділянок надр на аукціони. Окрім цього, будуть уточнені конкретні підстави для відмови у наданні надр в користування.