Новини
04.04.2016

Експерт: обмеження кількості випадків для відчуждження земельних ділянок без аукціону має позитивні та негативні аспекти

Підписаний 31 березня 2016 року Президентом Закон України  «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» обмежив кількість випадків для безаукціонного відчуження земельних ділянок та прав на них. Закон був прийнятий Верховною Радою України 18 лютого 2016 року.

Експерти Офісу ефективного регулювання BRDO проаналізували закон і в цілому оцінили його вплив на державне регулювання позитивно.

Керівник напрямку “Сільське господарство” BRDO Андрій Заблоцький зазначив, що до позитивних моментів підписаного закону варто віднести норми про відчуження прав оренди, емфітевзису та суперфіцію виключно через аукціони та усунення можливостей обходу земельних аукціонів із залученням державних органів та органів місцевого самоврядування.

«Закон значно обмежує можливості обходу продажів з аукціонів, зменшуючи корупційні ризики. Також для гармонізації регуляторного законодавства є позитивною норма, що усуває дублювання винятків для набуття прав на земельні ділянки без проведення аукціону при викупі земельних ділянок для суспільних потреб. Попри це, очевидним негативом є положення, що виключають можливість безаукціонного набуття прав на земельні ділянки, що використовуються для здійснення концесійної діяльності, зокрема – зі створенням нових об’єктів. Це значно ускладнює реалізацію таких проектів», – зазначив Андрій Заблоцький.

Підписаний Президентом закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування.