Новини
21.09.2018

Голова BRDO Олексій Гончарук взяв участь у Ukrainian Financial Forum 2018

Голова BRDO Олексій Гончарук взяв участь у Ukrainian Financial Forum 2018 (UFF), що пройшов 20-21 вересня в Одесі. Під час панельної дискусії БЛОКЧЕЙН: МОЖЛИВОСТІ ТА ЗАГРОЗИ ДЛЯ КРИПТОВАЛЮТ В УКРАЇНІ він розказав про стан регулювання ринку криптовалют на сьогодні і про комплексний аналіз ринку, проведений експертами Офісу.

В Україні як мінімум три біржі продають криптовалюти за гривню. Об’єм торгів перевищує 1 млн дол. США на добу. Працюють десятки онлайн та офлайн обмінників. Ринок майнінгу оцінюється близько 100 млн дол. США на рік. Компанії з українськими засновниками чи командами зібрали за два роки понад 100 млн дол. США на ICO. Ринок криптовалют в Україні є і розвивається. Попри це, держава досі не може визначити, за якими правилами має працювати ринок криптовалют, особливо у питаннях щодо КВЕДів, податків і ведення бухгалтерського обліку.

Обов’язок держави – надати зрозумілі умови гри для будь-якого ринку, в тому числі ринку криптовалют, зазначив Олексій Гончарук. “Ми можемо обговорювати ринок криптовалют, яким він має бути і куди рухатися, але ми точно не можемо дозволити собі не визначитися як країна щодо правового статусу ринку. Головний меседж від нас до держави – дати оцінку того, що є зараз, і отримати на це реакцію гравців. Саме це є найціннішим для розвитку ринку в майбутньому.

Проаналізувавши ринок, ми вважаємо, що криптовалюта є нематеріальним активом. Це саме той термін, що описує її максимально точно на даний момент. Держава має саме в цих термінах оцінювати криптовалюту, і це позитивно вплине на розвиток ринку. На базі наших висновків ми розробили концепцію державної політики щодо віртуальних валют, яка оформлена у вигляді проекту Розпорядження КМУ. Наразі ми погоджуємо цей документ з Мінекономрозвитку”, – повідомив Голова BRDO.

У панелі також взяли участь Максим Лібанов, Член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, Артем Афян, Співзасновник, Juscutum, Андрій Дубецький, Член Блокчейн Асоціації в Україні, Єкатерина Говіна, Радник Члена Правління Національного банку Литви, Данило Меншиков, Голова відділу розвитку підприємництва, Міністерство економічного розвитку та торгівлі України.

Аналіз ринку криптовалют, представлений BRDO у вигляді Зеленої книги, доступний тут.