Новини
31.08.2016

Мінрегіонбуд зробило крок до ефективного регулювання – процес інвентаризації розпочато

30 серпня стартував системний перегляд регуляторних актів у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України. Початком стало перше засідання робочої групи з цього питання за участі першого заступника міністра В’ячеслава Негоди.

Голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук та керівник сектору “Будівництво” Олена Шуляк, яка безпосередньо увійшла до складу робочої групи, взяли участь у заході.
Олексій Гончарук ознайомив учасників із загальними принципами розробленої Офісом методики Системної оцінки регуляторного поля – Rolling Review, яку  експерти перейняли з британської моделі, спростивши і адаптувавши до українських реалій. Дуже важливо мати високий рівень якості товару. Саме ці напрацювання експертів BRDO і були покладені в основу затверджениних Міністерством економічного розвитку та Державної служби з питань регуляторної політики Методичних рекомендацій щодо проведення першого етапу системного перегляду регуляторних актів – інвентаризації.

“За попередніми оцінками наших експертів лише сфера будівництва врегульована майже 1000 нормативно-правових актів з ознаками регуляторних. Детальна інвентаризація, в якій братимуть безпосередню участь не лише представники міністерства та ДРСУ, а й наші експерти, дозволить створити підгрунття для реформування регуляторної системи будівельної галузі й перейти до другого етапу – безпосередньо до впровадження нового стандарту ефективного регулювання з урахуванням інтересів бізнесу”, – зазначила за підсумками робочої групи Олена Шуляк.

Робоча група з питань системного перегляду регуляторних актів, створена при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, є однією з п’яти груп, створених при профільних міністерствах на виконання доручення  Першого Віце-Прем’єр-міністра України Степана Кубіва з метою об’єктивної оцінки регуляторного поля, інвентаризації та очищення його в подальшому. Поява цієї постанови стала наслідком ініціативи BRDO перед Міністерством економічного розвитку і торгівлі України щодо проведення системного перегляду регуляторних нормативно-правових актів.

Після завершення процесу інвентаризації буде затверджено публічний план системного перегляду актів у відповідних сферах економіки. Процес відбуватиметься за активної участі бізнесу і громадськості.

Офіс ефективного регулювання (BRDO) є незалежним аналітичним центром, який фінансується Європейським Союзом в рамках проекту FORBIZ та в рамках Ініціативи EU4Business та текстилю Love You.
Думки, висловлені в публікації, не обов’язково відображають точку зору Європейської Комісії.