Нові ставки плати за нестандартне приєднання від НКРЕКП: зрада чи перемога?

Вчора НКРЕКП затверджено нові ставки плати за нестандартне приєднання (за потужність і лінійну складову).

Наявність фіксованих ставок дозволить інвесторам прогнозувати свої витрати на приєднання за різних первинних умов (місце розташування земельної ділянки, клас напруги, категорія надійності) та враховувати ці витрати в своїй бізнес-плані.

Проте чи можна вважати затверджені суми новорічним подарунком для економіки? Є факт зростання в той час, коли замовники очікували принаймні не збільшення вартості приєднання.

Враховуючи підвищення вартості Регулятор повинен взяти на себе зобов’язання з контролю за належним та вчасним виконанням приєднання за цими ставками. В іншому випадку, ідея з чіткими ставками за приєднання може бути дискредитована.

По-друге, слід обов’язково та невідкладно розпочати інформаційну компанію для повідомлення замовників приєднання про зміну правил визначення вартості. В першу чергу, треба донести цю інформацію до бізнесу та сподіватися, що ті підприємці, які відмовились від інвестицій через неможливість здійснити приєднання до електричних мереж за прозорими правилами, повернуться.

По-третє, принципи визначення ставок приєднання для об’єктів генерації мають бути змінені. Ставки на приєднання нових об’єктів генерації повинні також формуватися на підставі формульних розрахунків. Визначені за таким підходом ставки мають надавати чіткі сигнали: ставки будуть низькими, де нова генерація потрібна та розвантажує трансформаторні потужності, або ж високими, де нові потужності виробляють електричну енергію, що не споживається за місцем генерації. Застосування цього принципу дозволить вирішити проблеми нерівномірного розподілу генерації та зниження втрат в мережах без прийняття додаткових законодавчих або нормативних актів (вирішити цю проблему намагалися через впровадження спеціальних механізмів зонування будівництва нової генерації, зокрема, й в рамках роботи над законопроектом № 8449 та альтернативних до нього).