Новини
31.05.2016

Проблеми недобудов та захисту прав інвесторів нерозривно пов’язані – експерт

Вирішення проблем недобудов має стати предметом інтенсивного діалогу між владою, інвесторами та забудовниками вже найближчим часом. Ця теза стала ключовою за результатами круглого столу “Недобудови та незаконні будівництва: як знайти вихід з безвихідної ситуації?”, організованого Асоціацією інвесторів житла 30 травня 2016 року в Києві. Офіс ефективного регулювання (BRDO) на заході представляла керівник напрямку “Будівництво” Олена Шуляк.

У ході дискусії відбулось обговорення всього комплексу даної проблематики: від причин появи недобудов до варіантів можливого завершення будівництва.

На думку учасників круглого столу це питання є надзвичайно актуальним для України вже багато років. Станом на початок 2015 року за даними Держстату України в цілому по країні налічувалося 14 915 об’єктів незавершеного будівництва. З них – 3 823 об’єкти житлової забудови загальною площею 16 285 тис. кв.м (без урахування АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей). Наприклад, у Києві розташовано 357 житлових об’єкти незавершеного будівництва. За даними «Союзу інвесторів України» 63 будівництва  з них проблемні.

Олена Шуляк у своєму виступі зазначила, що питання вирішення проблем недобудов та незаконного будівництва безпосередньо пов’язане із захистом прав інвесторів. “За умови, що середня площа квартири в Україні становить близько 40-60 квадратних метрів, можемо стверджувати – щонайменше 270 000 сімей є групою ризику, які можуть поповнити лави обманутих інвесторів. А це перетворює проблему недобудов з економічної на соціальну”, зауважила вона.

Експерт BRDО проінформувала присутніх, що Офіс ефективного регулювання працює над комплексним вирішенням даного питання. Так, розроблено низку змін до регуляторного законодавства від питань землевідведення під забудову до захисту прав кінцевих інвесторів.

“Сьогодні варто акцентувати окрему увагу на питанні реєстрації права власності на об’єкти, які будуть побудовані у майбутньому. Це допоможе частково вирішити питання захисту прав інвесторів житлових недобудов”, зазначила Олена Шуляк.

Офіс ефективного регулювання (BRDO) вже розробив законопроект, який передбачає чіткий механізм захисту прав власників об’єктів нерухомості, що будуть збудовані в майбутньому, від подвійного перепродажу та незаконної зміни їх технічних характеристик.

Учасники дискусії підтримали ініціативи експертів BRDO й висловили впевненість, що питання, які пропонуються до вирішення через впровадження законодавчих змін до регулювання будівельної галузі надзвичайно на часі. Олена Шуляк, у свою чергу, запропонувала всім представникам громадськості, влади та підприємцям будівельної галузі долучатися до обговорення законопроектів, які розробляються Офісом.

Найближчим часом проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав власності на об’єкти нерухомого майна, що будуть збудовані у майбутньому” буде оприлюднено на сайті BRDO.

Але вже зараз Офіс ефективного регулювання закликає представників бізнесу та громадськість долучатись до процесу реформування регуляторного законодавства та надсилати свої пропозиції на [email protected]. Усі пропозиції та зауваження, що надходитимуть на адресу BRDO, будуть враховані при підготовці нормативно-правових актів.